Home

Achtergrond 176 x bekeken

Minister moet precieze locaties veldproeven mededelen

De minister van VROM moet precies aangeven waar veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs worden gedaan.

Dit heeft de Raad van State vandaag bepaald in drie uitspraken. Onder meer Greenpeace Nederland was in beroep gekomen tegen de milieuvergunningen die de minister aan Pioneer Hi-Bred Northern Sales Division GmBH had verleend voor de veldproeven in Werkendam, Venray en Haaksbergen.

De minister vond dat de precieze locaties van de proefvelden vertrouwelijk mochten blijven, omdat het volgens haar niet uitmaakt waar in Nederland de veldproeven worden gehouden. Het risico voor het milieu is overal in Nederland even groot, aldus de minister. De minister heeft ervoor gekozen een gebied dat twintigmaal groter is dan de proefvelden bekend te maken. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat de minister op grond van een Europese richtlijn wél verplicht is de precieze locaties van de proefvelden in de vergunningen bekend te maken. Volgens de Raad van State kunnen namelijk de proefvelden alleen worden aangelegd als een beschermingszone rondom de proefvelden wordt gehanteerd. Daarbij is medewerking vereist van gebruikers van percelen in de buurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.