Home

Achtergrond 15 reacties

Minder zwarte sterns in ons land

De zwarte stern komt steeds minder voor in ons land.

Uit zogenoemde slaapplaatstellingen blijkt dat de aantallen de laatste tien tot twintig jaar sterk zijn afgenomen, zo liet de Vogelbescherming woensdag weten. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden jaarlijks 60.000 tot 100.000 van deze vogeltjes geteld. De laatste jaren zijn dat er maximaal 20.000.

De oorzaken van de achteruitgang zijn niet helemaal duidelijk. Volgens de Vogelbescherming is het Markermeer, waar de vogel vaak is te vinden, door vertroebeling in ieder geval veel minder visrijk dan vroeger. Ook slapen er geen zwarte sterns meer op het Balgzand bij Den Helder, vroeger een geliefde plek van de vogel. Waarschijnlijk komt dat door de aanwezigheid van vossen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrikus

  hee, natuurbeschermer ik heb artikel van jou bekeken,je noemt boeren dom en jagers ideoten,,FOUT,,namelijk boeren en jagers zijn natuurbeschermers en ze doen het voor niets ook nog,jij bent gewoon een misbaksel die het de boeren lastig maakt

 • no-profile-image

  natuur

  @ Hendrikus: zoals jij nu reageert, dat is nu juist wat ik bedoel. Pure polarisatie (Waarschijnlijk een te moeilijk woord voor jou) U moet gewoon zo bijven doorschelden en tekeer gaan, dat hebben natuurbeschermers het liefts. Het geeft aan hoe diep je in het nauw zit. Lees verder mijn andere reacties, bij het ander eerdere artikel van natuurbeschermers spreken andere taal. Je zult dan slecht kunnen concluderen hoe verschrikkelijk arm je bent in je taalgebruik. verder zou ik je veel succes willen toewensen met een normaal leefpatroon.

 • no-profile-image

  Veehouder

  he natuur beschermer als jij nu eens eerst beginnen zal met normaal te gaan doen, dus dat gene waarvan je vindt dat Hendrikus niet zou doen, zal je bemerken dat je geen beschermer bent maar eerder een stroper

 • no-profile-image

  gert

  Het grote aantal riooloverstorten van de omliggende steden is de oorzaak van van de vertroebeling van het Markermeer

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Deze heer natuurbeschermer heeft vele aliassen, o.a. Boer Klaas. Dit is te zien aan zijn agressieve, schreeuwerige en achterlijke taalgebruik. Het ware beter dat hij eens kennis kreeg van zijn eigen natuur, de geestelijke vermogens van dit heerschap zitten dik in de min. Nog nooit een zinnige bijdrage gedaan in welke discussie ook. Niet meer op deze geestelijk gestoorde reageren.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Bij de bbq was het wel goed om te zijn, er ontbrak maar 1 ding, namelijk de natuur beschermer, durft niet in de buurt van een stal te komen natuurlijk

 • no-profile-image

  natuur

  stallen stinken teveel. Ik blijf daar graag uit de buurt. Stallen en boeren stinken over het algemeen nogal

 • no-profile-image

  Veehouder

  natuur beschermer hoe weet je dat een stal stinkt als daar uit de buurt blijft? Waarom zouden stallen en boeren stinken? Weet het allang dat deze vragen aan je overbodig zijn want je weet niet wat de realiteit is, dat is dat je zelf vol klieder met parfum zodat je enorm stinkt om de boeren en stallen niet te kunnen waarnemen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  he natuurbeschermer kom maar eens bij mij, kan ik ook eens een domme gans op de bbq leggen, de geur zal vele neuzen en tongen los maken om te........

 • no-profile-image

  hendrikus

  oh,zijn daar de boeren niet de schuld van

 • no-profile-image

  Natuur

  Lees de reactie van mij in de artikel: natuurbeschermers spreken ander taal. dat zegt genoeg. veel sterkte.

 • no-profile-image

  gert

  De zwarte stern heeft in het Markermeer een grote concurrent met de visvangst aan de aalscholver die de meeste vis wegvangt en in populatie sterk toeneemt

 • no-profile-image

  Veehouder

  Hoor de degene die zich natuur beschermer durft te noemen al denken: ganzen? Het begon toch met minder zwarte sterns? Jazeker, waarom zouden er ganzen bij komen als er geen zwarte stern te bekennen is? Daar tegen over heb ik vele soorten vliegkippen zoals reigers, grutos,scholeksters,duiven,mussen en kerkuilen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  De stal in vanwege een zogenaamde natuur beschermer? Blijkbaar loop je te ergeren aan het feit dat ik buiten durf te komen als veehouder waar de ganzen over komen vliegen om te zien hoe mooi het bij mij is om daarna bij een ander op het land te gaan zitten uitrusten.

 • no-profile-image

  natuur

  @Ergens. Zou eigenlijk moeten zijn Ergernis. Veehouder ergens: vlug de stal in jij en niet meer eruit. Zet een pet op dan weten ze misschien nog wie je bent. wat een niveau.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.