Home

Achtergrond 378 x bekeken

Minder extra administratieve lasten door mestregels

De extra administra­tieve lasten door nieuwe mestre­gels vallen lager uit dan gedacht.

Het ministerie van landbouw ging tot nog toe uit van 6,7 miljoen euro per jaar, maar heeft dat nu bijgesteld naar 5 miljoen euro.

Dat blijkt uit de toelichting van een wijziging van de Uitvoerings­regeling Meststoffenwet, die mi­nister Gerda Verburg naar de Ka­mer heeft gestuurd. De regeling heeft betrekking op de jaren 2010­2013, de looptijd van het nieuwe mestbeleid waarover een akkoord met Brussel is bereikt.

De lastenstijging wordt vooral veroorzaakt door de verplichte vaststelling van de fosfaattoe­stand van de grond. Dit is onder meer nodig om te bepalen of een boer in aanmerking komt voor ruimere fosfaatgebruiksnormen.

Geldt binnen het huidige mest­beleid nog een ruimere norm van 160 kilo fosfaat per hectare per jaar, vanaf 2010 wordt dat 120 kilo fosfaat per hectare. Op bouwland mag deze extra hoeveelheid fos­faat alleen worden gegeven via fosfaatkunstmest; op gras ook in de vorm van dierlijke mest en an­dere organische meststoffen.

De extra lasten gaan mogelijk met nog eens 1,6 miljoen euro om­laag. Dat is het gevolg van het plan om de fosfaatbemonstering te laten aansluiten op de bemon­stering voor de derogatie. Ruim 15.000 bedrijven kunnen hiervan naar verwachting gebruikmaken. Het Nitraatcomité neemt eind deze maand een besluit over het derogatieverzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.