Home

Achtergrond

Miljoenen extra voor topprojecten wetenschap

Het kabinet steekt 90 miljoen euro in vier wetenschappelijke projecten. Het gaat om projecten op het gebied van hersenonderzoek, biodiversiteit, kernfusie en supersnelle netwerkverbindingen.

Het geld komt uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES), een potje dat wordt gevuld met aardgasbaten.

Het ministerie van Onderwijs heeft dat maandag bekendgemaakt. Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie krijgt 20 miljoen euro voor fundamenteel en toegepast onderzoek. De universiteiten van Amsterdam, Leiden en Wageningen gaan samen met Naturalis een centrum voor biodiversiteit vormen en krijgen daarvoor 30 miljoen. Het kernfusieprogramma ITER-NL2 ontvangt 8 miljoen euro uit de FES-gelden, om mee te kunnen doen de ontwikkeling en bouw van een demonstratie-kernfusiereactor in Frankrijk. Verder gaat 32 miljoen euro naar SURFnet voor het upgraden van SURFnet6. Dat is het meest geavanceerde netwerk voor hogeronderwijs en onderzoek ter wereld.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) liet weten "erg enthousiast'' te zijn over de toekenning van het geld. "Bij deze projecten wordt zeer belangrijk en baanbrekend werk verricht. Het zijn stuk voor stuk initiatieven die laten zien dat Nederland volop meedraait in de internationale wetenschappelijke top. Met deze mega-investering geeft het kabinet een belangrijke impuls aan het wetenschappelijk onderzoek'', aldus Plasterk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.