Home

Achtergrond

Miljoenen bedreigd door inzakken rivierdelta's

De meeste grote rivierdelta's in de wereld zakken in, waardoor honderden miljoenen mensen het risico lopen te worden overspoeld.

Het gaat onder meer om de Egyptische rivier de Nijl, de Franse Rhône, de Chinese Yangtze en de Amerikaanse Coloradorivier, berichtte de BBC vandaag.

Het plaatsen van dammen en het omleggen van waterstromen betekent dat veel minder sediment de deltagebieden bereikt. Daarnaast zakt land in deltagebieden langzaam weg door gasboringen en extractie van grondwater. Ongeveer een half miljard mensen woont in de betreffende gebieden, aldus wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Colorado in Boulder.

Onderzoekers berekenden dat 85 procent van de grote rivierdelta's afgelopen jaren te maken heeft gehad met ernstige overstromingen. "Laagliggende rivierdelta's lopen steeds meer risico op overstroming door de eigen rivieren of door stormen vanaf de oceanen'', aldus een van de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.