Home

Achtergrond 479 x bekeken 5 reacties

Mengvoerkosten afgelopen jaar flink gedaald

De totale mengvoerkosten bij melkveehouders zijn het afgelopen jaar met 30 procent per 100 kilo meetmelk gedaald.

Dat meldt mengvoerleverancier De Heus. Ook andere voerleveranciers zien een vergelijkbare daling van de mengvoerkosten, al zijn hier wel kosten van enkelvoudige natte en droge diervoeders bijgekomen.

Uit het melkveemonitoringssysteem van De Heus blijkt dat de totale mengvoerkosten van april tot en met augustus 2009 met €1,90 per 100 kilo meetmelk zijn gedaald. Het krachtvoergebruik is in deze periode met 2 kilo per 100 kilo meetmelk gedaald. Dit komt volgens de voerleverancier mede door een prima weideseizoen. Volgens De Heus is het percentage meetmelk uit ruwvoer met 5 procent gestegen.

Ook Hendrik Arends, verkoopmanager rundvee bij Agrifrim, constateert dat de totale voerkosten het afgelopen jaar met 34 procent zijn gedaald. Belangrijk is het volgens hem om te kijken naar de voerkosten in zijn geheel en niet alleen de mengvoerkosten. "Vooral de vochtige bijproducten zijn met 50 tot 60 procent in prijs gedaald", vertelt Arends. Daarbij hebben de melkveehouders dit jaar volgens hem een prima ruwvoerseizoen achter de rug. "Het gras groeide de koeien bijna de bek in", aldus Arends. Ook het aanpassen van de hoeveelheid krachtvoervoer per koe, het zogenoemde dynamisch voeren, levert volgens hem de veehouder veel voordeel op.

Wilfred Jonkman van For Farmers ziet eveneens een daling van de mengvoerprijzen. Volgens de verkoopleider rundvee gaat het om een daling van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook nu is er nog sprake van een daling. "Daarbij is het gebruik van krachtvoer is dit jaar met 7 procent afgenomen", vertelt Jonkman. Al zal dit de laatste maanden van het jaar waarschijnlijk nog wat toenemen.
Productmanager Alfred Smits van Hendrix UTD ziet ook dat de melkveehouders dit jaar een stuk minder kwijt zijn aan mengvoer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r.v.

  wat een dom argument heb jij boer te D.

  krachtvoer laten zakken is minderin in productie waardoor in verhouding de kostprijs per liter melk juist meer word als het hiervoor was. blijkbaar weet u niet dat de verhouding krachtvoer melk 1:4 is

 • no-profile-image

  Rendement

  @RV. Dat geld niet als de overige liters die dan niet worden gemolken verleased worden voor pakweg 19 ct. Mijn koeien krijgen de goedkoopste brok (2.5 ct kv kosten). Produktie is 6 liter gezakt. Deze 6 liter worden verhuurd. Koeien zijn kerngezond, en vlot drachtig. Oh ja, kv melk verhouding is 1:6

 • no-profile-image

  boer

  de boeren hebben geen geld om mengvoeders te kopen, en daar door zijn de koeien mager is onze conclusie, dus geen winst

 • no-profile-image

  boer

  Juist RV moet je voor deze lage melkprijs de dure mengvoeder gebruiken of maak je een andere keus en laat een andere maar melken voor deze prijs
  verleasprijs is +\- 22 eurocent + 5eurocent voerkosten is 27 eurocent , hoef je niets voor te doen

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Al die berichten over stijgende melkprijzen en dalende kosten wat wil AGD daar feitelijk mee bereiken.
  Het lijkt op of men muziek wil maken en vertellen dat het allemaal wel meevalt ik de veehouderij.
  Een vreemde vertoning

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.