Home

Achtergrond 472 x bekeken 7 reacties

Melkveehouders vrezen verschil in staatssteun

Landbouworganisatie LTO Nederland is bezorgd dat melkveehouders in Nederland minder staatssteun krijgen dan hun concurrenten in Duitsland en Frankrijk.

Aanleiding is het EU-beraad van ministers van Landbouw maandagavond over de historisch lage handelsprijs voor melk. De ministers besloten om de maximaal toegestane staatssteun aan melkveehouders tijdelijk te verdubbelen tot 15.000 euro in drie jaar.

"Ik voorzie dat de Nederlandse regering daar amper gebruik van gaat maken. Maar Duitsland doet dat vast wel, onder druk van de verkiezingen'', zei woordvoerder Siebren Reitsma van de LTO-vakgroep melkveehouderij dinsdag. "Dat betekent dat onze inkomens gaan verschillen, terwijl we voor dezelfde wereldmarkt melk produceren.''

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft gezegd de staatssteun alleen te gebruiken voor het vervroegd uitbetalen van de inkomenstoeslag. ,,Dat scheelt een klein bedrag aan rente over een paar maanden. Dat schiet niet op'', zegt Reitsma. "Het zou meer helpen als de overheid meebetaalt aan milieu-investeringen, of de langere mestopslag financiert die de EU ons nu verplicht.''

LTO Nederland is wel tevreden dat de ministers van Landbouw maandag besloten om het melkquotum niet te verlagen. Duitsland en Frankrijk hadden daarom gevraagd, maar kregen nul op het rekest. Zowel Verburg als LTO vreest dat een Europese productieverlaging van melk alleen maar leidt tot meer import van niet-Europese melk. Daar zijn de Nederlandse boeren niet bij gebaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  De Duitsers en Fransen snappen tenminste dat er wat moet gebeuren en hoe!! Ik bedoel wat moeten we op de wereld markt zoeken als we er geen cent mee verdienen!!??

 • no-profile-image

  vermeerde

  Tja LTO kan zich weer lekker druk maken voor collega melkveehouders, op zich niets mis mee, maar als varkenshouder nog veel zwaardere tijden meegemaakt met nog geen opbrengst van 1/3 van de kostprijs......maar nooit gehoord dat LTO pleitte voor steun voor ons.... of zijn wij een nog niet ontdekt ondernemerssoort of staan wij op het lijstje het liefst uit te sterven ondernemerssoort

 • no-profile-image

  koos

  Melkveehouderij is beter georganiseerd dan de andere agrarische sectoren, daardoor komen hun roep om actie luider over.
  Staatssteun verschillen zijn al lang zeer groot, bv gratis stal, schuur, in Frankrijk als je hem vol laat leggen met zonnepanelen.
  maar ja 15000 euro in drie jaar is natuurlijk iets om je over op te winden.

 • no-profile-image

  melker moet melken

  Lto is een nationale boerenorganisatie en waarom is deze bang dat europa te weinig melk produceert voor een te lage prijs?

 • no-profile-image

  ik wil ook wel

  Er is toch al verschil in staatssteun. Geef het geld liever aan tuinders, die hebben het veel zwaarder op dit moment dan dat dipje in de melk. Vleesvarkenshouders kunnen ook nog wel iets gebruiken.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Nou nou nou , LTO en Verburg zijn weer dik tevreden . En de boeren ?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Duitse en Franse boeren worden meer gewaardeerd,in hun vaderland. Waarschijnlijk komt dat,omdat er in beide landen veel minder overgeproduceerd wordt! Bovendien eten Duitsers en Fransen graag!Hebben ook veel meer over voor lekker eten! De gemiddelde Nederlander ziet eten meer als noodzaak.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.