Home

Achtergrond 387 x bekeken 24 reacties

Melkstaking beweegt langzaam naar noorden

De Europese melkstaking, die donderdag in Frankrijk is uitgeroepen, verspreidt zich langzaam naar andere EU-lidstaten.

Dit blijkt uit meldingen vanuit met name België, Luxemburg en Nederland.

In Nederland stopte DDB-voorzitter Sieta van Keimpema donderdag zelf al met de leveranties, DDB-lid Harm Jonker uit Dwingeloo reed vanmiddag demonstratief de eerste stakingsmelk uit over het land. Hij herhaalde hiermee een actie die hij in mei 2008 ook voerde.

Vooralsnog blijft echter onduidelijk hoeveel navolging de actie krijgt. De grote zuivelcoöperaties FrieslandCampina en DOC zeggen nu ook nog geen idee te hebben hoeveel effect de acties hebben op de melkaanvoer. Vanmiddag was er bij hen nog niets merkbaar. Wel zijn de zuivelbedrijven alert op eventuele verdere acties dit weekeinde, maar niemand gaat nog actief de boer op om stakers te ontmoedigen of iets dergelijks, zo valt te horen.

De Dutch Dairymen Board (DDB) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zitten met hun acties ook enigszins in een moeilijk parket. De bonden willen graag actievoeren en zouden daartoe ook willen oproepen, maar voelen zich gemuilkorfd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft hen streng gewaarschuwd om geen oproep te plegen, anders volgt er een hoge boete. Met hetzelfde probleem kampt de Duitse BDM. Voorzitter Romuald Schaber kan ook niet veel meer doen dan de zin van melkstakingen bepleiten en zelf de melk thuishouden, in de hoop dat andere Duitse boeren zijn voorbeeld volgen.

De grote boerenbonden in de melkstakingslanden reageren afwijzend op de acties. "Wat ons betreft delen we de zorg om de lage melkprijs", zegt Siebren Reitsma van de LTO Noord-vakgroep melkveehouderij. "Maar we zien in een melkleverstaking geen oplossing." Volgens hem zijn de doelen van NMV en DDB niet reëel. Gezien het effect van de melkleverstop vorig jaar en signalen uit de sector verwacht hij dat er in Nederland weinig draagvlak is voor een nieuwe staking.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hannes

  Ja de consument moet gedwongen worden om meer voor het beste voedsel wat de zuivel via de melkkoe op de brengt om daarvoor heel veel meer te betalen.De zuivelbereiders moeten dan wel hun producten op de markt brengen met eerlijke zuivel en natuurlijke waarden ervan en diervriendelijk.
  mar 24 ct voor een lt melk is de helft te weinig minstens 40 ct per liter.

 • no-profile-image

  gert

  De EU en de NMA willen de boeren en tuinders muilkorven en er moderne slaven van maken,dit alles in het belang van de consument,die dan ook nog geld over houdt voor leuke dingen,maar de supermarkten maken er vaak misbruik van, door een veelvoud voor de produkten te vragen van wat ze ervoor betaald hebben,dat noemen ze de liberalisering van de markt

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Hoewel ik zelf niet er bij betrokken ben - als akkerbouwer/tuinder - misschien een idee voor DDB. Als ze geen oproep mogen doen voor een staking dan moeten ze dat grootschalig in het nieuws brengen: "Van de NMa mogen wij geen oproep doen voor een melkstaking. Middels dit persbericht willen we dan ook aan de melkveehouders GEEN OPROEP doen om de melklevering te staken en daarmee willen we GEEN verantwoordelijkheid nemen voor een verminderde verkrijgbaarheid van zuivel in de winkels en GEEN druk uitoefenen op de politiek"

 • no-profile-image

  veehouder

  Wat een gemekker over en weer.
  Zou degene die de juiste oplossing heeft voor de slechte melkprijzen zich vandaag nog willen melden dan???
  Wie het weet mag het zeggen................

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Piet Slingerland, waarom vind je het ethisch niet verantwoord om melkoverschotten weg te laten lopen?
  Groeten Huib

 • no-profile-image

  Lizzie

  By the way , als de FNV staken wil , doen ze het toch ook !!!!!!! , Waarom mogen alle getroffen (ook varkenshouders , kippenhouders , tuinders , stierenmesters enz,) het achterste van hun tong niet even laten zien ?

 • no-profile-image

  arie

  en met schelden bereik je helemaal niets, zegt meer over de persoon zelf denk ik

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik zou de melk ook niet weg laten lopen, daarmee bereik je bij de consument het tegengestelde. Wanneer er een tekort aan melk dreigt, zal de consumentenprijs stijgen. De melkfabrieken zullen de uitbetalingsprijs pas aanpassen wanneer hun winst weer op peil is. Voor de melkveehouders zal alleen het imago beschadigd worden, de consument zal de duurdere melk laten staan. Deze markt zal niet een twee drie terug zijn.
  Ik zou de melk tegen kostprijs aanbieden op parkeerplaatsen bij supermarkten. Daarmee bereik je de consument en krijg je hopelijk ook hun sympathie (al kun je daar niet van eten). De melk gaat in ieder geval niet helemaal voor niets weg. Publiekelijk de melk weg laten stromen is het domste wat een boer kan doen.
  De fabrieken en supermarkten leggen de schuld bij de boeren dat de melk zo duur wordt.
  Pak diegene die dit veroorzaken, niet de consument.
  SUCCES!

 • no-profile-image

  hans

  Wat een stunt water en kalk in de ton . dat is geen melk!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  grote stallen

  Wees gerust Lizzie, het gaat inmiddels weer goed in de melkveehouderij. Bij jou in Halle net een nieuwe stal geopend voor 300 koeien vorige week. De quotumprijzen vliegen al weer over de 20 cent heen. Gelukkig is de melkprijs weer voldoende hoog voor deze stappen. Denk werkelijk niet dat een burger en politiek er anders tegenaan kijkt.

 • no-profile-image

  arie

  @jonge boer, volkomen met je eens, mij zien ze ook niet meewerken aan een leverantiestop, ook al beur je voor de leasemelk nu meer als voor de geleverde melk in april

 • no-profile-image

  Eppo

  Wat een stelletje sukkels, ik ga mooi mijn eigen loon niet weg gooien. Daarvoor ben ik niet aan het werk....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zolang de wereldmarkt prijzen niet stijgen en de Europese bevolking niet meer gaat consumeren! Zal de melkprijs nauwelijks stijgen. Of wij moeten met z'n alle een maand lang de melk in de put laten lopen. Maar dat druist in tegen mijn principes. Dat vind ik ethisch niet verantwoord! Als alle melkveehouders zich organiseren onder 1 HOED kunnen er misschien afspraken gemaakt worden. Bij voorbeeld allemaal, maar dan ook ALLEMAAL!!! vrijwillig 10% minder leveren!!! Maar Helaas Mensen zijn ik-gericht en daarom bijna nooit onder 1 hoed te krijgen, jammer!!!.

 • no-profile-image

  staker

  stelletje sukkels die voor deze prijzen willen melken en er niet iets voor willen doen om een faire melkprijs te krijgen.
  en maar afgeven op die hun nek uitsteken

 • no-profile-image

  gerard

  Wat een verbeelding van de nma,laat ze toch barsten wat denken ze wel niet,wat een dictatuur.Zelf heb ik er geen belang bij,maar het is toch belachelijk wat je kwijt bent in de supermarkt aan melk groenten fruit en eieren,nog nooit zulke afbraak prijzen gezien.

 • no-profile-image

  haantje

  Gewoon het zoveelste politieke spelletje. De grote boeren kunnen blijven en op deze manier met lage prijzen knikkeren ze er de kleine boeren uit. Helaas wil de politiek en onze lto niets ondernemen.

 • no-profile-image

  lizzie

  Zo zo Huib , slimme gedachte.

 • no-profile-image

  Thijs

  Het beste middel is om de melk niet te leveren! Dat is je macht!!!!! Als je de melk zo lang thuis houdt totdat er evenwicht op de markt is, gaat de prijs onmiddelijk omhoog! De NMA is nu het grootste probleem, is gebleken! Deze arogante organisatie moet genaadeloos hard aan gepakt worden! Zij veroorzaken de grote slaven arbeid onder de voedsel producent! Zij moeten er op de eerste plaats op toe zien dat de marges eerlijk verdeelt worden. Maar zij zijn het die dit tegen houden. Zij zeggen dat ze alleen de consument beschermen! Ze zijn zeer kortzichtig, daardoor zullen velen het loodje leggen, en zullen de voedselprijzen zeer hoog worden. Daardoor weer overproductie en weer zeer lage prijzen voor de producent. Wie houdt dit vol?

 • no-profile-image

  jonge

  LTO ziet niks in een laatse machtmiddel die nederlandse melkveehouders nog hebben, maar een beter idee hebben ze ook niet. ze komen alleen op voor hun eigen politieke plek, en praten met de grote directeuren van zuivelorganisaties mee!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het gevoel van actie en de wil daartoe is groot!!! Anderzijds het gevoel van machteloosheid! Hoe krijgen wij alles op een rijtje. Het is niet gemakkelijk de neuzen allemaal de zelfde kant op te krijgen! Frustratie's onderling kunnen ook een rol gaan spelen.De ene wil het zus en de andere wil het zo. Belangrijk is,dat er overeenstemming is,wij moeten allemaal aan het zelfde touwtje trekken!!! Voor mij blijft nog een belangrijke vraag over,hoe lossen wij het probleem van de overproductie op???. Na de actie's???.Mevrouw Marianne Fischer-Boel,heeft daar geen duidelijkheid in gegeven.

 • no-profile-image

  jonge boer

  He melkstakers deze keer wel echt je melk weg laten lopen he.
  Vorig jaar hebben jullie nog goed gezorgd dat je eigen tank nog op tijd geleegd kon worden ,en die van je buren die het helemaal niet met jullie eens waren verplicht een melkmaal weg moesten laten lopen. Wat vervolgens door de melkfabriek vergoed werd, en dus door ons allemaal betaald werd.
  Deze keer moet je als je een kerel bent de schade zelf dragen!!
  Ik wil althans niet de dupe worden van dit soort dwaze waanideeën.
  De meesten van jullie stonden vorig jaar ook niet bij jullie eigen melkfabriek de boel te blokkeren maar bij een andere.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Tjah Siebren , je kunt slecht wat anders gaan zeggen.Het LTO standpunt is u wel ingeprent

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Huib, dat komt omdat ik in 1949 geboren ben. De vijftiger jaren heb meegemaakt,elk dubbeltje werd drie keer omgedraaid. Voedsel was bijna heilig (met eerbied gesproken);daarom!!!. Nu hebben wij van alles te veel,dat is waar!. Toch heb ik moeite voedsel te vernietigen! Sommige Melkveehouders laten de melk in de put lopen,zoiets kan ik niet aanzien,daar ben ik te sensibel voor. Eerlijk gezegd heb ik er soms moeite mee, dat mensen zo genadeloos met elkaar omgaan! Ik bedoel zakelijk. Als alle melk naar de Melkverwerkers gaat,wordt van het te veel, melkpoeder gemaakt. Dan kan het nog naar mensen/kinderen,die honger lijden. Daarom denk ik vaak, een stapje terug en een beetje rustiger,doet ons allemaal goed! Wat ik geschreven heb is een beetje ethiek. Vandaar mijn opmerking ethisch niet verantwoord. Vier jaar geleden merkte mijn Moeder op; Piet je ben een watje,waarop ik antwoorde;dank u wel voor dat compliment. Het zij zo! En zo is mijn aard.

 • no-profile-image

  a van de R

  Waar is LTO in dit verhaal? Als we met z'n allen niets doen worden onze cooperaties niet geprikkeld. LTO kiest helaas voor de strategie: verdeel en heers! Zodat zij er als bestuurders zelf beter van worden. Ik denk dat we als voedselproducenten gezamelijk (dus pluimvee- varkens en melkveehouders op 1 NOVEMBER a.s. alvast Sinterklaas moeten spelen, dmv het collectief aanbieden van onze producten bij overheden, voedselbanken en consumenten. Daarbij aangeven dat de supermarkten onverantwoord hoge marges verkrijgen door hun monopolieposities. En daarbij aangeven dat zij daarbij de duurzame instandhouding van het platteland, milieu en dierenwelzijn dwarsbomen! En nog veel belangrijker de supermarktketens verrijken zichzelf ten koste van het economisch herstel van Nederland.We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland???We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland??????

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.