Home

Achtergrond 205 x bekeken

Melkprijs voorzichtig omhoog

De melkprijzen hebben de bodem bereikt. Alle Nederlandse zuivelverwerkers hielden hun prijs vorige maand minimaal gelijk. Bovendien is de markt iets beter en kunnen de prijzen licht stijgen.

Er zijn namelijk positieve signalen op de zuivelmarkt. Op de laatste twee Fonterra-veilingen ging de poederprijs heel hard omhoog. In Nederland worden boter en poeders nu ook snel duurder. Alleen kaas blijft een zorgenkindje. Dit houdt in dat de melkprijzen voorzichtig kunnen gaan stijgen. Maar doordat de kazen achterblijven, gebeurt dit niet over de hele linie.


De hoogste melkprijs in augustus was van Bel Leerdammer. Deze zuivelverwerker kwam tot €27,80 per 100 kg (bij 500.000 kg per jaar).
Afgelopen maand voerde Bel Leerdammer de wintertoeslag in. Daardoor steeg de prijs met €3,90. Vorig jaar kwam de zuivelverwerker nog tot een melkprijs van €35,51.

Cono volgde met een melkprijs van €24,13. Daarmee bleef de prijs ten opzichte van juli gelijk. Maar de vergelijking met Bel leerdammer loopt mank, want Cono hanteerde geen toeslag in augustus.

Nemelco en DOC betaalden de laagste melkprijzen uit. Maar beide zuivelverwerkers verlaagden hun prijzen in augustus niet verder.

Nemelco zit al maandenlang op hetzelfde prijsniveau van €22,45. Daar kwam ook in augustus geen verandering in. Het prijsverschil met vorig jaar liep verder terug, tot €10,55. Deze maand komt de melkprijs van Nemelco weer ruim boven de €25,00 uit. Dan wordt de toeslag à €3,90 ingevoerd.

DOC sloot ook in augustus de rij. Maar de melkprijs zakte niet verder en bleef steken op €19,20. Het verschil met vorig was nog erg groot: €11,58.

FrieslandCampina schroeft in september het voorschot omhoog. Een reële verbetering, want dat gebeurt zonder hulp van toeslagen. De vetprijs van FrieslandCampina gaat een fractie omhoog, tot €2,50. Het grote verschil wordt echter gemaakt met de eiwitprijs. Die stijgt van €4,55 tot €4,80.

Het gevolg is dat de voorschotprijs van FrieslandCampina met €1,00 de lucht ingaat, tot €27,37. Die hogere prijs is gebaseerd op melkprijsstijgingen in Duitsland, Denemarken, België en Nederland.

prognose:

iets duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.