Home

Achtergrond 206 x bekeken 6 reacties

Melkacties gaan door

Actievoerende melkveehouders zijn ontevreden met het gesprek over de lage melkprijzen dat zij vanmiddag voerden met minister Gerda Verburg (Landbouw).

Voorzitter Sieta van Keimpena van de Dutch Dairymen Board zei dan ook dat de acties doorgaan. Verburg toonde tijdens een demonstratieve actie van ongeveer zeventig boeren bij haar ministerie begrip voor de zorgen van de melkveehouders. In tegenstelling tot de actievoerende boeren ziet zij de oplossing niet in een beperking van de productie.

Verburg riep de boeren op niet langer actie te voeren door melk te lozen op het land, maar mee te doen aan het overleg over de sector.
Van Keimpema keerde zich in het gesprek met de minister tegen het liberale beleid van de Europese Unie, waar de DDB nu al dertien dagen actie tegen voert. "Antiregulering is onze dood,'' zei Van Keimpema. De melkveehouders hielden de minister voor dat de prijs die zij ontvangen voor de melk niet hun kosten dekt.

Verburg zei met de actievoerdes van mening te verschillen over de oplossing van het probleem. Een systeem als in Canada, waarbij de boeren melk leveren aan een beschermde binnenlandse markt, zal de Europese boeren op langere termijn niet verder helpen, zei de bewindsvrouw. Van Keimpema stelde daartegenover dat het huidige systeem in Europa leidt tot het opkopen van overtollige produktie en het dumpen van overschotten op de wereldmarkt. Volgens haar zijn niet alleen de boeren hier, maar ook de boeren in de ontwikkelingslanden de dupe van dat beleid.

Verburg zag als oorzaak van het probleem het wegvallen van vraag als gevolg van de recessie. Ze wees erop dat de melkprijzen wat aantrekken.

Lees ook Verburg: ga in overleg met keten

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  carla.weging@gmail.com

  @Boerenzoon

  U kunt deze aantijgingen beter tegen de kopers van onze melk zeggen, zij zijn degenen die het zo slecht waarderen. het is geen "waardevol" product meer, waardoor sommige collega's het als meststof gaan gebruiken.

 • no-profile-image

  verontruste boerenzoon

  Deze actie stuit mij, als zoon van een melkveehouder, zeer tegen de borst. Los van alle schadelijke effecten voor ons milieu (verontreiniging van bodem en water en verspilling van ingezette grondstoffen) is het vooral disrespectvol tegenover je dieren, je bedrijf en jezelf als melkveehouder.
  Door je product, waar je je als ondernemer aan identificeert, zo te dumpen breng je jezelf, je veestapel en je hele sector in diskrediet. Hiermee bevestig je alleen maar dat het product wat je produceert niet meer is dan een ordinair bulkproduct dat je dus bij een vervelende marktsituatie gewoon kunt dumpen. Als je zo met je product omgaat is het toch logisch dat de markt er dan ook niets/heel weinig voor wil geven?
  Natuurlijk is het lastig om als individuele ondernemer met een dergelijke marktsituatie om te gaan. Maar toch vraag ik me af wat je als melkveehouder beweegt om je melk dan maar te dumpen. Heb je dan helemaal geen eergevoel meer voor het product wat je met zoveel energie geproduceerd hebt?

  Ik zou zeggen, als je jezelf als melkveehouder serieus neemt, zo snel mogelijk stoppen hiermee

 • no-profile-image

  stakende boer

  Beste boerenzoon,Verburg, lto en de zuivelfabrieken bevestigen dat het product wat ik produceer niet meer is dan een ordinair bulkproduct. Ze hebben iedereen in Europa meer melkquotum gegeven. Hadden ze dat niet gedaan, hadden we minder kunnen produceren en was de prijs beter geweest. Ik geef aan dat het zo niet verder kan. Het liefst zou ik het bij Verburg zelf op de stoep gooien, maar5 dat mag niet.

 • no-profile-image

  Mien

  Helemaal mee eens Boerenzoon. Zelf werk ik naast ons bedrijf bij een accountantskantoor. Collega's begrijpen ook niet wat er speelt in de agrarische sector. Als ik uitleg hoe het zit en meer achtergrond info geef, begrijpen ze wel dat het inderdaad geen vet pot is. Maar het dumpen is ook geen goede actie, beter kun je dan je produkt gratis aan de consument verstrekken met het verhaal erachter.
  Bovendien vind ik zelf dat de 40 cent wat de melkveehouders willen vangen wel heel veel. Zelf wil ik ook wel € 200,= voor onze lammeren en schapen hebben, maar wat denk je? Helaas wij moeten het ook met veel minder doen.

 • no-profile-image

  italiano

  en de quotaprijs stijgt maar en ma melk wegrijden over het land lekker allemaal op een lijn snapt toch niemand meer wat van

 • no-profile-image

  bram

  Beetje slappe hap die verburg. Schuif het maar af op de recessie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.