Home

Achtergrond 220 x bekeken 6 reacties

Melkaanvoer blijft boven quotum

De Nederlandse melkaanvoer blijft boven het quotum liggen.

Dit blijkt uit de cijfers van het Productschap Zuivel over de maand augustus. De totale aanvoer loopt wel langzaam terug. Dat doet ook het gemiddelde vet- en eiwitgehalte. Toch is over de eerste vijf maanden van dit quotumjaar tot nu toe 1,83 procent meer melk geproduceerd (op vetbasis) dan zou mogen op grond van de quotumverruiming per 1 april.

Deze extra productie moet in de komende zeven maanden worden gecompenseerd, wil de melkveehouderij aan het einde van dit quotumjaar tenminste niet weer te maken krijgen met een forse superheffing.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Het Europese quotum is veel te groot. Veel landen melken hun quotum niet vol en toch raken de pakhuizen weer vol met overproductie wat in de toekomst weer gesubsidieerd gedumpt moet worden op de wereldmarkt. Gesubsidieerd door de belastingbetaler omdat als de boeren zelf het dumpen van hun overproductie moesten bekostigen het produceren van melk nog verliesgevender zou zijn. Alsof dat nog niet erg genoeg is wordt het quotum verruimd en krimpt de consumptie. Daar wordt je toch naar van. Denk na hoe de melkveehouderij er op dit moment uit zou zien als er geen quotum had bestaan. Waarschijnlijk net zo uitzichtsloos als de varkenshouderij met chronisch slechte prijzen, nauwelijks eigen vermogen en geen cent te makken. Zo nu en dan krijg je een piekje in de prijs als er in een ander land varkenspest of MKZ uitbreekt maar gemiddeld genomen is er altijd te veel aanbod voor een redelijke prijs. Sommige varkens boeren noemen dat ook wel "ondernemen". Boeren moeten in bescherming genomen worden tegen zichzelf. Overproductie is een verkwisting van tijd, arbeid, inputs, en kapitaal met als gevolg een lager of geen inkomen en extra druk op de belastingbetaler/consument voor inkomenssteun en exportsubsidie. Ongestuurde productie is gekkenwerk.

 • no-profile-image

  boer

  Ik ben het met boer, knap ver weg eens. En wat ik daar nog aan toe wil voegen is dat er veel zijn die dan ook nog op handen en voeten bedanken voor dat scharminkel prijsje wat ze voor hun harde werken krijgen. Wordt toch eens wakker daar, het kan veel beter voor allemaal (en dan niet alleen maar de melkveehouders). Maar iedereen houdt liever 200 beesten voor een krakkemikkig inkomen in plaats van maar 150 beesten en er goed van kunnen leven. Zolang ik maar groter ben dan de buurman.

 • no-profile-image

  geen boer

  ja dat is een historisch bekend verschijnsel binnen de grondgebonden landbouw; lagere prijzen , boeren gaan méér produceren, verdere argumentatie in dit topic: klik

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dit is toch een duidelijk bewijs dat de Nederlandse Melkveehouders met veel Plezier hun werk doen!!!. Of niet soms???. Geld is bijzaak, Melk is Hoofdzaak!!! Tenslotte is Omzet belangrijker dan winst.(?).

 • no-profile-image

  koeman

  1,83% meer als zou mogen op grond van de quotumverruiming per 1 april dit jaar. Is hier ook rekening gehouden met de 1,5 % extra ruimte die verkregen is door verruiming van de vetcorrectie faktor, dus totaal 2,5 % of is dit alleen de 1 % verruiming? Dan scheelt het namelijk niet zo heel veel meer. Bovendien worden er grote aantallen koeien aangevoerd bij de slachthuizen, dus de boeren zijn al aan het corrigeren. Wat logisch is met zulke quotumprijzen en bijbehorende melkprijzen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.