Home

Achtergrond 1972 x bekeken 37 reacties

Melk met seks

Vrijdag sprak ik een dag lang met biologische melkveehouders. We zouden het niet hebben over de korte termijn problemen, maar juist over de elementen voor een visie op langere termijn.

Dat bleek lastig. Er moest en zou ook iets voor de korte termijn verzonnen worden. Zoals een van de heren het zei: ‘het kan niet zo zijn dat er een tekort aan biologische melk is, maar onze prijs onder iedere maat is’

Voor de langere termijn stonden we uitvoerig stil bij de boerensuper. Voor de korte termijn moest iets geinigs bedacht worden. Iets wat grachtengordelnichten weer aan de betere melk helpt en hen laat kiezen voor bio met een goeie prijs. Een ding werd immers duidelijk dankzij een prijsanalyse van CampinaFriesland: of je de prijs nou stuurt via een collectief of vrij laat, voor de prijsvorming in de markt maakt het geen verschil. Melk is melk, zelfs biologische.

Biologische dekstieren

Daarom dus toch maar even een foefje om de geesten los te maken. Het gesprek was ‘s ochtend al gegaan over biologische dekstieren. Die bestaan niet of nauwelijks en het moest er maar eens van komen. Een boer die in Boer zoekt Vrouw er zo tien zou hebben, bleek een groot voorstander. Maar, begreep ik, die dieren zouden dan nog steeds op een KI station staan.
Absurd natuurlijk, want als je het goed doet, doe het dan ook echt goed. Maak een echt verhaal van je melk en zorg dat mensen dat echte verhaal willen.
Wie wil er nou zielloze biologische melk, van koeien met kalveren uit een buisje, als je het ook van koeien kunt krijgen die echte seks hadden met echte stieren?

Koopdaad

Kun je niet meteen leveren, dan is dat geen probleem, want als mensen het kopen, kun je garanderen dat het volgend jaar wel zo is. De koopdaad van de consument is als het ware een voorschot om melk met echte seks te kunnen kopen. Je kunt er bovendien yoghurt, kaas en zelfs worst met seks van maken. Je zou zelfs de stieren kunnen personaliseren, zodat je trendy consument weet van wie hij eet of drinkt. Voor een driekwart liter fles water van Gaultier betalen mensen ook 5 euro.

Wedden dat het loopt voor €1,99? Ik bood aan er een viral campagne voor te maken die weinig zou kosten.

Maar is zoiets nou een oplossing? Waarom niet?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  biologische boer met sex

  "Sex met de boerin" zal meer zoden aan de dijk zetten. Boeren worden toch al als hoeren beschouwd, die je legaal mag uitbuiten. De rol van pooier wordt met verve vervuld door de retail.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Ai, stond er alweer. Dank!

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Josien, jazeker, boeren krijgen allemaal dezelfde prijs. Ze maken allemaal veel. Achterliggende theorie: kostprijs verlagen door meer output op dezelfde vaste kosten. Resultaat: zoveel productie dat die verder onder de kostprijs belandt. Omdat boeren allemaal hetzelfde product maken en allemaal veel om de kostprijs te verlagen. Inkopers hoeven vervolgens niet eens meer te onderhandelen.

  Mijn idee: er is iets mis met de theorie. Wie kan formuleren wat er mis mee is, heeft het begin van een antwoord.

 • no-profile-image

  vrije natuurdieren

  Het is maar goed dat dieren niet met mensen te vergelijken zijn. Een stier is niet kieskeurig of beleefd, hij grijpt alles wat voor zijn voeten loopt. Hanen, beren en hengsten doen niet anders. Wanneer mannen zich zo gedragen in de kalverstraat, zijn ze snel in de bijlmer(bajes). We kunnen voor de zekerheid Thieme nog even vragen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hup Josien zet het er nog en keer op!!!!

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Moet het onvermijdelijke niet eens gezegd worden? De productie is niet te reguleren omdat boeren tot elkaars volstrekte concurrenten zijn geworden.

  Daarom zijn pleidooien voor een overgang naar het 'Canadese systeem' begrijpelijk. Sanering van regulier is een consequentie. Voor melk en kaas van gedownscalde melkveehouderij zie ik wel degelijk toekomst via distributiesystemen zoals bij die van Willem&Drees.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Josien, idd. Mijn laatste was een reactie op de jouwe en staat er nu een beetje raar bij terwijl het onderwerp op z'n minst gevolig mag heten. Kun je de inhoud nog een keer plaatsen?

 • no-profile-image

  Jan

  @Dick Veerman


  Als melk, melk is, waarom gebruik je dan de term "grachtengordelnichten"?
  Is dat nu relevant of maak je toch graag .
  een populistisch onderscheid?

 • no-profile-image

  TFWC

  Seksmelk? kom maar op, ik koop het gelijk, al ben ik geen "goldelgrachtnicht". De koe wilt ook wat. In ieder geval geen gore edah of euroshopper prijsdump-melk! De melkboeren moeten eens maar goed gaan onderzoeken wat de consument echt wilt, ze zouden wel eens wat meer kunnen gaan verdienen. Ik betaal graag 3x meer voor een product waar ik achter sta, en met mij vele anderen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Paul van Vliet : Ja, dat zijn leuke dingen voor de mensen

  En nou is het mooist van alles: als de mensen wat op het gemak raken, zich een beetje senang gaan voelen... Senang, zoals de boer in Indonesie zegt...
  Boer Kroepoek! Ja, dat is een klein aardigheidje mijnerzijds.
  De mensen raken op het gemak en dan nemen ze mij vaak mee naar een donkere plek, spreken mij toe op wat vertrouwelijke, stiekeme toon en dan zeggen ze "Boer, zouden we misschien een bevruchting kunnen meemaken?" Verdomd als 't niet waar is!
  Maar we hebben al sinds jaar en dag de kunstmatige inseminatie
  Daar is geen zak an
  Maar daar hebben wij het volgende op gevonden: we hebben een zeer oude stier op de kop kunnen tikken, Otwello. In vroeger dagen was Otwello berucht, o breek me de bek niet los! Otwello was zo verrekte potent, die haalde zelfs de oude koeien uit de sloot! Dat waren gouden dagen voor dat beest. Maar nu is het beest bedaard en bejaard, een rustige oude stier geworden, een oude sukkel en die kan voor de bevruchting niet vaker in het geweer komen dan hoogstens tweemaal in de veertien dagen. En daar komen wij niet mee toe in het hoogseizoen We hebben daar het volgende op gevonden: als het publiek zich heeft verzameld voor het gebeuren dan halen wij een koe op, de Klazina 13, en we halen Otwello op, dan leiden wij Klazina voor Otwello, en als Otwello zonder meer niet in 't geweer te brengen is dan nemen wij een veekoek en die leggen wij in de nek van de Klazina 13! Ja en dan wil Otwello wel rijzen. Voor het koekhappen
  Je lacht je te barsten

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Paul, Van Vliet had het goed gezien. Maarre ... denk je nou dat het de melkveehouderij gaat helpen?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dick, en nu reageren er alleen nog maar boeren en boerinnen. Moeten die grachtengordelnichten hier eens lucht van krijgen.

 • no-profile-image

  Wim

  Er is een directeur van een kleine zuivelcoöperatie die de rug recht houdt tegenover de retail. Wanneer we als melkveehouders onze verdeeldheid aan de kant zetten en achter dit initiatief gaan staan zetten we een eerste stap op de goede weg. Laten we ook als één man op de najaarsvergaderingen van de andere zuivelcoöperaties horen dat dit gat niet door hen opgevuld mag worden. En dat het doel van een coöperatie is een goede prijs voor de agrarische produkten. Niet een winstgevende onderneming die de boeren genoegen laat nemen met de kruimels die overblijven.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Ik schrijf morgen een stukje over Cono op foodlog. Prachtig dat ze hun poot stijf houden, maar ze zullen het niet redden. Netzomin als A-merk Vrumona het kon redden. Ik weet niet hoeveel omzet Superunie bij hen doet, maar het zou zomaar een kwart tot derde kunnen zijn. Stel dat de huidige halve boycot hen dus op een 15% omzetverlies zet. Stel voorts dat hun vaste kosten ca. 25% van hun kostprijs uitmaken. Hun vaste kosten stijgen dan met 5 volle procentpunten, dat wil zeggen met 20%. Knappe jongens die dat kunnen redden.

  Ze redden het alleen als Nederland de straat op gaat. Zoniet, dan accepteren ze de lagere marge omdat het ze de hogere kostprijs niet op een andere manier recht kunnen trekken.
  De grote vraag bij al dit soort operaties is: waar ligt de grens? Straks zijn ze bij AH aan de beurt. Dan is er zeker weer een fatsoenlijk Nederlands industrieel-ambachtelijk product met exportkwaliteit naar de filistijnen en komt er voortaan ook uit de Beemster stopverf.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Boeren elkaars concurrent? Zo voelt het voor mij niet, iedereen krijgt immers dezelfde lage prijs. (En laten we ons nu niet nog meer uitelkaar laten spelen.)

  Nee, de waarheid is dat veel boeren best voor een wereldmarktprijs willen produceren. Goed, de prijs is nu wel pijnlijk laag, maar over wat langere periode gezien (en vooral dankzij stijgende grondprijzen) kun je met melken nog altijd de kost verdienen. Nederlandse boeren zijn overtuigd dat men het elders in de wereld niet 1-2-3 goedkoper of beter kan.
  Differentiatie of inzetten op kwaliteit is nog slechts voor enkelingen een beter alternatief gebleken (en voor velen de vertraagd uitstap optie, via museumboer). Het is op ondernemersnivo complex en risicovol.

  Bovendien, schrijft het LEI: "de urgentie in de marktontwikkeling dwingt tot (kostprijsverlaging en bulkproduktie); minder prijsprotectie, globalisering, de productiebeperkende maatregelen blijken van tijdelijke aard en zijn dus geen garantie voor het handhaven van prijzen)."

  LEI denkt ook dat voortgaande ontwikkeling van de technologie een rol speelt: "vrijwel autonoom wordt de productiviteit van de landbouw van jaar op jaar hoger, waardoor de (reële) kostprijs kan dalen op de bedrijven die in staat zijn de technologische veranderingen toe te passen. Bedrijven die dat niet doen of kunnen (geen cash flow hebben om te investeren dan wel niet het ver-
  eiste ondernemer- en vakmanschap in huis hebben), vallen meestal (bij de gene-
  ratiewisseling of al eerder) af, althans als volwaardig landbouwbedrijf."

  Kortom we zitten in de molen en moeten mee. Of uitstappen.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Boerinnetje, mensen in de stad denken aan de romantische stier, beer en haan (die het nog wel echt moet 'doen' - oversexed, ruw en zeker bij vleeskippen veel te groot) die de dierenbeweging hen voorschotelt. De boeren wilden een korte termijn oplossing en dus voorzon ik een hele platte 'Amstelveense' (daar zitten al die reclameburo's).

  Maarre ... excuus. Ik wilde het helemaal niet hebben over sexmelk. Dat is ironie. Ik wilde laten zien dat boeren iets 'van achteruit' - een merk, bijzondere melkeigenschappen - op moeten bouwen in plaats van melk uit te rijden over de akkers of steun te vragen bij de minister. Melk van koeien met echte sex is zeldzaam en het spreekt een stads publiek aan (en nee, ik ben niet voor, alleen al vanwege het sexisme dat meteen opkomt). De bijzonderheid zou echter kunnen zorgen voor een goeie prijs die de natuurlijke daad dan maar met rechtvaardigen. Tenzij hij stieren sowieso onbeschoft vindt, zal geen dierenbeweger daartegen zal zijn.

  De kernvragen die ik hierboven stel luidt:
  - wat maakt jouw melk zo bijzonder dat iemand jouw melk zou willen in plaats van die van een ander?

  Als dat niet kan is het bulk die altijd bulk zal blijven. Als dat zo is, zijn melkveehouders overgeleverd aan de krachten van de markt. Die zijn nooit mild of minnekozend, maar louter economisch.

  In dat geval zijn ingrijpender maatregelen nodig.

 • no-profile-image

  Wim

  Een groot deel van het jaar zorgt een natuurlijk dekkende stier voor nakomelingen op ons gangbare bedrijf. In al die jaren slechts één enthousiaste reactie gehad van een dame die het fantastisch vond dat de koe aan haar trekken kwam. Het was duidelijk, zij kon zelf ook van seks genieten. Verder heb ik niet meer meegemaakt dat er zulke enthousiaste reacties kwamen. Het is tegenwoordig in de mode om menselijke gevoelens op dieren te projecteren. Dit doet mij het ergste vermoeden over het seksleven van onze bevolking. Daarom heb ik twijfels aan de toegevoegde waarde van de natuurlijk dekkende stier op de melkprijs.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dick, het onvermijdelijke? Boeren waren altijd al elkaars concurrenten maar werden in de begin jaren tachtig gered door het invoeren van het melkquotumstelsel. Toen was er ook al sprake van een stevige overproductie. Dat er na invoering van het quotasysteem een dure quotumprijs ontstond(warme sanering) hebben de boeren helemaal zelf voor gezorgd. De aankoop ervan werd uitgesmeerd over bestaande "goedkope" hectares waardoor de kosten langzaam doch gestaag meegroeiden. De land en tuinbouw is er sowieso sterk in om eerst maar eens flink te produceren en zich dan pas af te vragen waar men met het product naar toe moet. Het verloop in de sector zal altijd wel doorgaan, alleen de snelheid waarmee is onzeker. Wat ik mij met jouw voorstel van melk van gedownscalde melkveehouderij voor moet stellen? Dan verwijs ik wederom naar de conference van Paul van Vliet waarbij boeren vormen van recreatie en boerderijverkoop moeten verzinnen, een soort museumboer.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Melk is bulk en functioneert in de super anders dan bijv. vleeswaar. Ik denk dat je het kunt ontbulken en verkopen voor 1.99 en zelfs voor 1,15 met een uitstekende marge. Melkvee Magazine (ze zaten vorige week kennelijk in de zaal) heeft me gevraagd een visie te willen formuleren in een aanstaand nummer. Ik loop erover te piekeren, maar denk dat het onvermijdelijke gezegd moet worden: je moest het quotum/de verlaten productie (=moderne taal) van je buurman maar niet meer overnemen omdat je lokaal met minder productie meer kunt verdienen.
  Dat leidt dus tot sanering. Mogelijk niet van de grootsten, wel van het anonieme segment daaronder.

 • no-profile-image

  arie

  goh, als onze hond die van de buurvrouw naait gooien ze er een emmer water over, dus of het werkt???
  @wim groene hart, die vrouw kon er zelf ook van genieten? vertel (ervaring rijker, haha?)

 • no-profile-image

  evie

  he, josien. je zit toch in portugal. je schrijft als een lto lid. de lto vind dat als europa 20% moet inleveren, dat nederland dan 50 of 60% procent moet.
  dat is niet het standpunt van de emb.bij de emb dan zijn we meer collega's inplaats van concurenten. de gedachte dat je nog de enigste boer van europa bent is toch verschrikkelijk dan komen de mensen vechten je erf op voor die paar liters melk. (denk aan taxi chauffeurs bij standplaatsen, die vechten in de vrije markt ook om een plaatsje)als wij boeren moeten vechten voor een leveringsplaatsje hebbenwe dan nog tijd om boer te zijn? kijk eens op www.ddb.nu

 • no-profile-image

  josien kapma

  beste agd redactie,
  U nodigt lezers uit in discussie te gaan met foodlog. Maar mijn reactie is hier verwijderd zonder vermelding van reden. Mijn reactie was niet onfatsoenlijk en ik heb nog even de gebruiksvoorwaarden van de site doorgenomen: die heb ik ook niet geschonden.
  Kunt u deze maatregel toelichten?

 • no-profile-image

  josien kapma

  ik zie wel de tredmolen, maar ik zie nog geen oplossing. (Een omkering van alle beleid, dus regulering, dus 20% minder produceren in de EU, wat voor NL op ongeveer 50% reductie neer zou kunnen komen, zie ik niet gebeuren.) Neemt de wereldmarkt prijs weer wat toe, dan hoor je niemand meer.
  Dus voor de zg. "systeeminnovatie" is het nú de kans. Maar ik zie het nog niet. Jij?

 • no-profile-image

  josien kapma

  dag evie,
  portugal produceert minder melk dan het consumeert. Waarom zouden zulke netto importeurt in europees verband instemmen met 20 produktie krimp?
  Mijn inschatting: ze zullen dat niet willen.Dus netto exporteurs zullen méér moeten inleveren dan netto importeurs. Een niet-exporterend land (zoals canada bv) kan dus een HEEL ander beleid voeren dan een exporterend land (zoals NL, en dankzij vooral NL de EU). zie hier een overzicht van netto exporterende en importerende landen:
  www. .melkenoverdegrens.nl/index.php/2009/08/16/nederland-in-top-3-zuivelexporteurs/#more-937

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Jan, ik begrijp je niet helemaal. Ik betoogde nou juist dat je melk kunt ontbulken'', ook al smaakt het en en ziet het er nog steeds uit als 'bulkmelk'.

  Tevens betoogde ik dat zulke ontbulkte melk maar een heel beperkte oplossing is.

 • no-profile-image

  Han

  Josien ik moet eerlijkheids halve opmerken, dat bij een (te) hoge melk prijs, de handel zal zoeken naar vervangers, die goedkoper zijn en ze vinden zeker alternatieven. Ik ben zeker tegen het uitlichten van 1 landbouw product en dat ondersteunen hoe dan ook. geen scheve zaken, alles of niets. Ieder landbouw product, dat niet wordt verkocht en dus op de compost terecht komt is zinlose Milieu vervuiling.
  Ik denk, dat de aarde, de wereld bevolking meer gediend is bij een finacieel gezonde en gereguleerde landbouw, dan van een landbouw met vrije handel zonder enige beperking. Laten we eerlijk zijn de vrije handel heeft nog steeds niet de beloofde vooruit-gang voor de arme landen gebracht. Het enige wat zeker is is dat er steeds meer kapitaal bij steeds minder mensen zit.

 • no-profile-image

  Han

  Josien ik begrijp je standpunt van waarom moet een importerend land ook krimpen in productie. We moeten 1 ding voor ogen houden we hebben gekozen voor een Europese markt, met als uitgangspunt daar produceren waar het het beste kan. Het is gebleken dat Portugal zijn eigen melk behoefte nog nooit heeft kunnen dekken. Jammer dan maar dan nu niet een uitzondering willen maken op het gezamelijk uitgestippelde handelsbeleid. Of is Europa toch iets wat we als nationale eenheden (Landen) liever niet willen en zeker niet als het geld kost?? Als we EU alleen voor better willen en niet voor worse laten we dan dit geld verslindende Toneelspel stoppen.

 • no-profile-image

  Han

  HetEIei schrijft;"Verlaag de kosten per liter door meer liters te maken." Economisch klopt dit zolang er genoeg afzet is voor het meerdere product. Dit laatste blijft bij landbouw producten niet te gelden. Verder denk ik dat de Nederlanders eens van de verwaandheid af moeten, dat ze de Besten en de Goedkoopsten zijn. Het eerste klopt net als het twede klopt niet meer. Wij hebben vanaf 1945 onze kennis geexporteerd, het leverde geld op.
  Als de boeren op dit pad door gaan worden ze hun eigen dood. Ze zijn al meer dan 30 jaar hun eigen concurent, door de enorme productie drift, zonder zich zorgen te maken over de afzet. Dit eindeloos produceren en daarna "weggooien" is ook niet bepaald milieu vriendelijk.
  De landbouw zal zich m oeten beraden op wat wil ik; "Produceren tot de dood er op volgt of een stapje terug voor de thuis markt". Dit is geen keuze voor 1 kland maar voor een economisch machtsblok als geheel. In de moderne wereld bestaan geen eilandjes meer, we hebben een Aardbol en die moeten we met elkaar zo netjes mogelijk beheren. Zo lang we alleen denken aan onze eigen hachje, zijn we bezich ons aller hachje te verspelen.
  Ik ben van mening dat we de credit crisis niet kunnen oplossen als de mondiale landbouw niet uit de rode cijfers komt.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Han, er zit zeker iets in wat jij (en Dick, en velen) zeggen. Ik ben ook voor differentiatie, ketenverkorting, producent-consument verbondjes, multifunctionele landbouw, volumeregulatie etc etc etc). Kom maar op!

  Maar het is een transitie. 2009 was een heel raar, ongewoon jaar: op die prijzen moeten we niet onze koers baseren. Krimp om de krimp is dus niet wenselijk. Om een voorbeeld te noemen: De melkprijs is, ondanks een steeds liberaler beleid, nu in 2010 terug op nivo van vóór de piek. Als dit een prijs is waarvoor Nederlandse melkveehouders kunnen en willen melken, prima. Ik denk dat ze heel prima boeren zijn, en het draagt bij aan een mooi landschap en het huishoudboekje van NL.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Die zouden nu in verwarring zijn. Wat boeren wrede beesten vinden, vinden zij romantisch.

  Onderwijl komen we maar niet terzake. Elders op deze site krijgen de boerenbazen ervan langs. Maar wat is dan wel een oplossing?
  Actie of eindelijk eens iets bedenken?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Annechien, als de liberale wereldhandel zich doorzet zullen er weinig boeren de strijd overleven, de multinationals zullen het naar zich toe trekken. Ik verval zo wel in herhaling,sorry. In een klein en dichtbevolkt land zal een recreatie en museumboer een kans hebben en tenminste niet direct de adem van multinationals in de nek hebben. Het barst in de supers van onderscheidende producten. Er is nog nooit zo'n keuzemogelijkheid geweest. Ik was vandaag in twee supers( AH en Super de Boer) en heb naar aanleiding van dat CONO verhaal eens goed naar de prijzen gekeken. Conclusie( los van kwaliteit of smaakverschil) : er zit een enorm verschil in de prijzen, tot wel 6 euro per kg, dus ik kan me ergens ook wel de insteek van superunie voorstellen, die denken dat er wel iets te halen valt alleen op de merknaam.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Ik test op foodlog de actiebereidheid van mensen om Beemster in het schap te houden: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/wij_willen_gvd_beemster/#comment42078

  Tot nu toe loopt de posting niet echt storm.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  O jee, ik geloof dat ik helemaal de verkeerde reactie oproep.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Wim, je roept op tot solidariteit met CONO. Dan moet je niet wachten tot de najaarsvergaderingen. Dat moet je nu doen. Nu heeft het effect. Wat ook kan helpen is massaal reageren op de verschillende sites van de betrokken supermarkten en superunie. Of schrijf eens een stuk in de plaatselijke krant over deze case.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Dick Veerman je hebt weinig begrepen van de koeienwereld, sinds wanneer heeft een koe plezier van "de daad" ze word ruw verkracht door de heer des huizes omdat die ruikt dat ze zover is, ze vraagt niet om eens lekker gepakt te worden ze word gedwongen, ik zie het hier vaak genoeg gebeuren, een enkele keer staan ze mekaar nog lieftallig af te likken, maar dat is zelden.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Waar geloof jij dan in Paul? Gaan we naar de recreatie en museumboer? Of is er ook een agrarisch ondernemer die de toekomst aan kan? Denk jij dat we naar een onderscheidend product kunnen gaan in de zuivel? Ik geloof daar wel in. Het zal niet makkelijk zijn, maar het kan wel. CONO is daarvan een voorbeeld. Moeten boeren niet gezamelijk in de bres springen voor CONO? Of helpt dat allemaal niet en gaan we in een hoekje zitten kniezen en laten we de directie van CONO alleen de kastanjes uit het vuur halen?

 • no-profile-image

  josien kapma

  PS ter verduidelijking: in 2008 was er een piek in melkprijzen. zie ook melkenoverdegrens.nl: http://bit.ly/4nEywZ

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.