Home

Achtergrond

McDonald’s, betaal iets meer!

McDonald’s wil boeren verleiden tot meer duurzaamheid via voorbeeldbedrijven.

Vol trots presenteerde een mevrouw van McDonald’s vorige week woensdag hun nieuwe concept: Flagship Farms. De setting was prachtig: boeren en mensen uit de agribusiness op het voerpad van de oude ligboxenstal van melkveehouder Anton Stokman in Koudum (Fr.). Stokman is namelijk sinds kort Flagship-farmer.

Even uitleggen: McDonalds betrekt indirect van heel veel boeren producten. Zuivel voor hun milkshakes en ijsjes, aardappelen voor hun frites en natuurlijk rundvlees voor de hamburgers. De kwaliteit van die producten moet voldoen aan door McDonald’s geformuleerde eisen. In Nederland geen probleem, met leveranciers als FrieslandCampina en Farm Frites. Maar McDonald’s wil de duurzaamheid van de productkwaliteit opschroeven. Om dat te stimuleren komt ze met vlaggenschepen; flagships. Voorbeeldbedrijven waaraan andere boeren zich kunnen spiegelen.

Toen de mevrouw van McDonald’s klaar was met haar verhaal, stelde een boer haar meteen de vraag: „Beurt die Stokman ook meer voor zijn melk en zijn slachtkoeien? Logische vraag, want Stokman heeft onder meer een dure ammoniakbesparende vloer in zijn stal. Het antwoord was eenvoudig: nee. Het rumoer daarna was voorspelbaar: meer doen en niet meer beuren. McDonald’s speelt mooi weer over de rug van boeren. De mevrouw van McDonald’s was met stomheid geslagen: ‘Blijkbaar speelt dit bij boeren.’

Grootafnemers denken dat ze voor verdere verduurzaming bij hun leveranciers niets extra hoeven te betalen. Natuurlijk moeten boeren mee in de toenemende vraag naar duurzaamheid. En natuurlijk is het super als je kunt aanhaken bij een McDonald’s die in Nederland wekelijks 3 miljoen (!) consumenten over de vloer krijgt. Maar het zou zo mooi zijn als je als boer ook wordt beloond voor een duurzamere productie. Dan krijg je pas écht draagvlak voor verdere verduurzaming zonder dat daar een vlaggenschip aan te pas komt.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.