Home

Achtergrond

'Marokkaanse jongeren zoeken status door luxe'

Marokkaanse jongeren vinden dat hun status groeit, als ze kunnen laten zien dat ze luxe kunnen leven.

Daarom is het logisch dat zij zich naar verhouding meer als Nederlandse jongeren aan vermogensdelicten schuldig maken. Dat zegt Sadik Harchaoui, voorzitter van de raad van bestuur van Forum, een instituut voor multiculturele vraagstukken.

Hij is ook niet verbaasd dat jonge Marokkanen gemiddeld genomen lichtere vergrijpen plegen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Het blijkt volgens hem namelijk dat autochtone jongeren meer psychische problemen hebben en vaker in een isolement leven. Daardoor maakt die groep Nederlanders zich vaker schuldig aan zedendelicten en geweldpleging.

"De vermogensdelicten, zoals diefstal, komen juist voor onder Marokkanen die goed geïntegreerd zijn'', bevestigt Harchaoui. "Zij willen hier sociaal meedoen, sociaal meetellen. Daarom willen ze stappen en beschikken over mooie kleren en andere luxe goederen. Dan doen ze er naar hun eigen gevoel toe.''

Vergelijkbaar

Hun financiële situatie laat die levensstijl echter niet altijd toe. Niet iedereen heeft de opleiding of baan om het gewenste luxe leventje legaal te bekostigen, weet de voorman van Forum. "Dan ligt het plegen van vermogensdelicten voor de hand.''

De situatie in Nederland valt volgens Harchaoui goed te rijmen met die in andere Europese landen. "Marokkanen integreren snel, blijkt uit onderzoek. Daarom zie je in veel andere Europese landen dezelfde ontwikkeling als in Nederland.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.