Home

Achtergrond 197 x bekeken

Markt grondstoffen steeds afhankelijker van financiële markt

De markt voor grondstoffen lijkt steeds meer op die van turbulente en speculatieve financiële markten.

Fysieke voorraden en de concrete vraag spelen een steeds geringere rol bij de prijsbepaling. Dat schrijft de VN in het jaarlijkse "Trade & Development" rapport. De grondstoffenmarkten zijn sinds enkele jaren meer in trek bij investeerders. Het aantal uitstaande termijncontracten en opties op grondstoffentermijnmarkten verdrievoudigde tussen 2002 en 2008. De "nieuwe" investeerders gedragen zich bovendien anders.

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een index waarin een breed scala aan grondstoffennoteringen, van olie tot maïs of tarwe, wordt opgenomen. Investeerders zien grondstoffenbeleggingen als een middel financiële risico’s te spreiden, maar vergroten de risico’s voor boeren. Van oudsher wordt op termijnmarkten vooral gehandeld op basis van de verhouding van het fysiek aanwezige aanbod en de vraag. Steeds vaker wordt echter gespeculeerd. Vanwege de scherpe val van noteringen vorig jaar verdwenen veel beleggers, maar volgens het rapport keren ze terug.

Door speculatie is de tarweprijs op de Chicago Board of Trade bijvoorbeeld veel hoger geweest dan de werkelijke vraag en aanbod verhouding toe zou staan. Gevolg is dat boeren teveel inzaaien en de prijs vervolgens "plotseling" scherp daalt. Volgens de rapporteurs zijn de meeste termijnmarkten zo gereguleerd dat “excessief speculeren” verboden is. Er is echter weinig transparantie: van individuele handelaren of handelscategorieën is nauwelijks bekend hoe wordt gehandeld. De VN beveelt toezichthouders aan meer data te verzamelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.