Home

Achtergrond 166 x bekeken

Maatregelen tegen ziekenhuis na dood baby's

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt begin augustus maatregelen te hebben genomen in het Westfriesgasthuis in Hoorn na het overlijden van twee baby's.

Dat maakte de Inspectie donderdag bekend. Het hospitaal zelf onderzoekt of er voldoende personeel werkt op de afdeling verloskunde, zo liet het ziekenhuis weten. Een gynaecoloog van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht gaat de acht gynaecologen van het ziekenhuis in de Noord-Hollandse gemeente de komende drie maanden begeleiden.

Behalve de twee sterfgevallen, kreeg de Inspectie nog twee 'serieuze meldingen' binnen die ze onderzoekt. Over de aard hiervan wilde de Inspectie niets zeggen.

De eerste baby overleed in mei dit jaar. De Inspectie werd hiervan eind juni door het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte gesteld, nadat de ouders van het kindje aangifte hadden gedaan. Begin augustus meldde de raad van bestuur van het ziekenhuis het tweede sterfgeval bij de inspectiedienst. Volgens de IGZ bleek op de afdeling verloskunde sprake van een onveilige situatie, omdat een goed functionerend kwaliteits- en veiligheidssysteem ontbrak.

Fouten

Het ziekenhuis in de Noord-Hollandse gemeente spreekt zelf van een opeenstapeling van fouten bij het dienstdoende medisch personeel. De betrokken gynaecoloog is gewoon aan het werk. De verloskundige die bij het eerste sterfgeval was betrokken, heeft zich ziek gemeld.

Het ziekenhuis liet zelf ook al een commissie onderzoek doen. Zij kwam tot de conclusie dat het betrokken personeel een serie fouten had gemaakt en dat het schortte aan de onderlinge communicatie. Inmiddels zijn de afspraken en procedures op de afdeling verloskunde aangescherpt. Zo gaan de gynaecologen voortaan drie keer per dag op vaste tijden om de tafel zitten om zaken aan elkaar over te dragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.