Home

Achtergrond 157 x bekeken

Levenslang voor ex-president Taiwan

De Taiwanese oud-president Chen Shui-bian is vrijdag tot levenslang veroordeeld.

Een rechtbank verklaarde hem schuldig aan corruptie. Dat heeft de televisie in Taiwan gemeld. Ook zijn vrouw Wu Shu-chen heeft voor fraude levenslang gekregen. Chen is veroordeeld voor onder meer het witwassen van geld, het verduisteren van overheidsgeld en het aannemen van steekpenningen tijdens zijn presidentschap.

De aanklagers stelden onder meer dat Chen miljoenen euro's had verdiend met de illegale verkoop van een stuk land. Verder was hij aangeklaagd voor het aannemen van bijna 2 miljoen euro aan smeergeld van een aannemer. In ruil zou die een contract voor een overheidsproject hebben gekregen.

De 58-jarige Chen stelde eerder dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd is. Hij zei dat zijn opvolger Ma Ying-jeou hem wilde treffen. Ma heeft dat ontkend. Chen regeerde de eilandstaat tussen 2000 en 2008. In deze periode verslechterde de relatie met China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. Sinds Chens vertrek is de relatie tussen beide landen sterk verbeterd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.