Home

Achtergrond

'Landbouw kan duurzamer bij goede samenwerking'

De Nederlandse landbouw kan veel meer presteren op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Innovaties lopen stuk op partijen die elkaar over en weer beschuldigen van onvoldoende prestaties gemeten vanuit de eigen overtuiging. Dat zeggen Herman de Boon en Henk van Latesteijn, voorzitter en directeur van Transforum, innovatieplatform voor duurzame landbouw.
Ze doen hun uitspraken in het kader van de Dag van de Duurzaamheid vandaag. Ze noemen het vreemd dat er zo’n dag moet zijn om duurzaamheid onder de aandacht te brengen, terwijl veel bedrijven duurzaam willen produceren.

De moeilijkheid voor een duurzamere landbouw zit volgens Transforum in de uitleg van het begrip duurzaamheid. Boeren denken een duurzamere bedrijfsvoering te hebben als ze uitbreiden, terwijl maatschappelijke organisaties ervan overtuigd zijn dat duurzaamheid en schaalvergroting niet samengaan. Ook in de sojasector staat duurzaamheid hoog in het vaandel. En ook daar moeten maatschappelijke organisaties meer doen, vindt Frans Claasen, voorzitter van de Task Force Duurzame Soja. "Ze staan nu kritisch aan de zijlijn, maar het zou goed zijn als zij hun internationale contacten aanboren om de bewustwording rondom duurzame soja in de rest van de wereld te vergroten." Maar ook daar moeten keuzes worden gemaakt.

Om tot een duurzamere landbouw te komen, moeten volgens Transforum de verschillende partijen stoppen met elkaars definities bekritiseren en meer de samenwerking zoeken.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.