Home

Achtergrond 220 x bekeken 5 reacties

Landbouw deel van de oplossing

Deze Prinsjesdag maakt weer duidelijk: voor economisch herstel is landbouw onmisbaar.

Voor het herstel van de economie is de landbouw nodig. Dat heeft Koningin Beatrix gezegd in de troonrede. Die ging natuurlijk helemaal over de economische crisis en de agrarische sector kwam er verder ook niet meer in voor.

Maar deze boodschap uit de troonrede geeft het signaal dat de landbouw onderdeel is van de oplossing van de economische problemen waarin ons land is gedompeld, en geen onderdeel van het probleem. Minister Verburg, net op tijd terug uit Zweden van een informele bijeenkomst met haar EU-collega’s, bevestigde de woorden van het staatshoofd. Landbouw is inderdaad deel van de oplossing.

Duurzame productie

Verburg geeft ook al richting aan die bijdrage van de landbouw aan het economisch herstel, al is die mij nog niet in detail duidelijk. In haar beleid voor 2010 ondersteunt zij de landbouw in een meer duurzame productiewijze. In haar begroting van dat jaar trekt zij daar €386 miljoen voor uit. Daarvan is €20 miljoen extra beschikbaar voor duurzame stallen en gecombineerde luchtwassers in de veehouderij.

Ook trekt ze €25 miljoen uit voor onderzoek naar omzetting van zonlicht in energie en bouwstoffen via planten, algen en zelfs kunstmatige bladeren. Nieuw is dat niet; de minister had dat al eerder deze zomer bekendgemaakt. Maar het past natuurlijk goed in het duurzaamheidsplaatje.

Kritiek, voorspelbare kritiek moet ik vaststellen, was er meteen al van de Partij voor de Dieren. Een ‘goedgemutste’ Marianne Thieme verklaarde vanmiddag dat van die duurzaamheid niks terechtkomt zolang het kabinet niets doet tegen vlees eten.
Veel nieuws of andere bijzonderheden heb ik vanmiddag in de gauwigheid niet kunnen aantreffen in Verburgs begroting en de toelichting daarop. Dierenwelzijn is speerpunt van het beleid, schrijft ze. Maar dat was het al. En ook in 2010 gaat het meeste geld (€990) naar kennis en innovatie. Dat is al vele jaren het geval.

Rode diesel

Opvallend is dat de reactie van LTO dan ook vrijwel geen betrekking heeft op het beleid van Verburg. LTO reageert vooral op de andere kabinetsplannen, zoals de versoepeling van de MKB-winstbijstelling en een verbeterde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. En tot grote opluchting van de landbouworganisatie blijft de accijnsregeling voor rode diesel.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jongema

  Bea heeft haar nog NOOIT druk gemaakt over de landbouw maar nu het allemaal een stuk minder gaat mag de landbouw de kar trekken Ga zo door Bea

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het is dan wel leuk om te stellen dat er voor landbouw "extra" geld uitgetrokken wordt, maar wat hebben we eraan als er aan de liberale wereldhandel geen voorwaarden gesteld worden. Het gaat er toch om dat boeren en tuinders een kostendekkende prijs voor hun producten krijgen en hun bedrijven aan gewenste eisen kunnen aanpassen. Kennis is noodzakelijk om hier bedrijven producten te laten maken waar je deviezen mee binnen kunt halen, kennis om te exporteren en om met 16 miljoen inwoners van te kunnen leven wordt een ander verhaal.

 • no-profile-image

  Han

  Bij dit deel van de troonrede past maar 1 opmerking en wel;
  "Give us the tools and we tackle the job".
  Aan de boeren zal het niet liggen, op dit moment wel aan de prijzen en bovenal de politieke bemoeizucht. Zolang milieu / natuur prioriteit hebben, kan de landbouw niet produceren voor export en dus geen bijdrage leveren aan de financiele problemen.
  Er zijn voedsel importerende landen, die wel prioriteit geven aan eigen landbouw om de kosten te drukken. Zie maar de laatste residu eisen die Moskou heeft uitgevaardigd, maakt import moeilijker en / of duurder. dus een betere positie voor eigen productie.

 • no-profile-image

  Redelijke Nedelander

  de koningin moet een voorbeeld zijn! Als eerste inleveren wat minder op vacantie enz.. De boer en tuinders hebben het heel moeilijk, kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Eerst proberen om er veel de nek om te draaien en dan, als het moeilijk wordt, mogen ze het land redden! Laat ze nu maar zakken , want het kan nooit op!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder oranje hoog

  trix heeft tonnetje erbij, wanneer wij??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.