Home

Achtergrond 355 x bekeken 2 reacties

Lagere kosten hoofddoel fusie Cehave en Agrifirm

Een fusie van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang resulteert in goedkopere logistiek, meer geld voor innovatie en een goedkopere levering van productiemiddelen aan boeren en tuinders.

Dat zeggen de directeuren van beide coöperaties, respectievelijk Ton Loman en Kees Sijssens.

"Lagere kosten zijn voor onze leden steeds belangrijker geworden", aldus Loman. "Het is onze opdracht iedere stap die onze leden meer geld oplevert ook te nemen", aldus zijn collega Sijssens. "Zeker in deze tijd. Daar komt bij dat groei uit het buitenland moet komen want in Nederland staat de afzet stil. Voor uitbreiding buiten Nederland telt massa."

Bestuursvoorzitter Theo Koekkoek van Agrifirm voorspelde begin dit jaar al dat de grote voercoöperaties binnen 10 jaar zouden fuseren, en verwacht weinig tegenstand van de in totaal 21.000 leden. "Ik denk dat de markt zich realiseert dat deze bundeling nodig is, en het zou me niets verbazen als anderen volgen."

Mededingingsautoriteiten

Ook van mededingingsautoriteiten verwacht Koekkoek geen problemen. "Wij zijn met name actief boven de rivieren, en zij onder de rivieren. Bovendien zijn in de voersector maar ook de graancollectie veel particuliere bedrijven, dus van een dominante positie is geen sprake."

Cehave Landbouwbelang kent een vergelijkbare coöperatieve structuur als Agrifirm, waarbij het werkgebied is ingedeeld in regionale districten met eigen voorzitters. Hier wordt niet aan getornd. "Er worden na de fusie volgens Loman onder geen beding regio’s samengevoegd." Sijssens: "Vertrouwen en binding met de leden zijn essentiële ingrediënten voor succes."

De rendementseisen en strategische visie zijn volgens Loman en Sijssens ook vrijwel gelijk. Naast een focus op internationalisatie leggen beide bedrijven zich toe op onderzoek en ontwikkeling. "Innovatie kost geld en het samen kun je eenvoudigweg meer bereiken door kennis en budgetten te bundelen."

Lees ook Agrifirm en Cehave Landbouwbelang onderzoeken fusie

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Veehouder

    Cehave heeft in het verleden zijn lesje al gehad. Je moest dit en moest dat, gelukkig was er concurentie. Zij zijn nu goed bezig, ze hebben er veel van geleerd. Goed en eerlijk zaken doen is de sleutel van het succes! En je bent er voor de boer, de boer is er niet voor jou! Als we terug kijken op de cooperaties, dan verloren ze deze doelstelling! Ook willen ze internationaal gaan opereren, als ze er zijn voor de boer en op een gemoedelijke eerlijke manier, zal het lukken! Maar er zin erbij die maar een doelstelling hebben pakken wat we kunnen en als het niet goedschiks kan dan maar kwaadschiks. Deze cooperaties hebben veel klanten verloren, of zelfs massaal weg gelopen. Het is voor een goede naam vanuit Nederland een heel slechte zaak. Ze spelen hun eigen leden gewoon tegen elkaar uit, dit om er zelf beter van te worden. Dit is ook een van de oorzaken dat je minder voor je product ontvangt .

  • no-profile-image

    veehouder

    Ik zie in deze fusie weinig voordelen voor de veehouder/akkerbouwer. Schaalvoordelen houden een keer op. En er komt minder concurrentie. Daarnaast vraag ik af wat de buitenlandse activiteiten voor toegevoegde waarde hebben voor Nederlandse veehouders/akkerbouwers.

Of registreer je om te kunnen reageren.