Home

Achtergrond 212 x bekeken

Lagere PPE-heffingen voor pluimveehouders

Pluimveehouders zullen in 2010 minder heffing betalen aan het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De heffingen voor slachterijen, pakstations en dergelijke zullen mogelijk licht stijgen of gelijk blijven. Dit meldt het PPE op basis van de begroting voor 2010.

De begroting voor 2010 wordt volgende week donderdag besproken in de bestuursvergadering. Het productschap voert een financieel beleid met het streven de reserves zo klein mogelijk te houden. De heffingen per deelsector worden besteed aan activiteiten die voor die sector van belang zijn.

Diergezondheidsfonds

Volgens het productschap kunnen de heffingen voor de primaire sectoren omlaag, omdat het diergezondheidsfonds goed gevuld is. Het vermogen van het fonds is eind 2009 naar verwachting ongeveer 12 miljoen. Dit zou volgens het productschap voldoende moeten zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

Eierpakstations krijgen volgend jaar te maken met hogere heffingen. Dit gebeurt omdat het PPE heffingen voor de Voedsel en Waren Autoriteit gaat innen. Deze worden verwerkt in de PPE-heffing.

Campylobacter

De heffingen voor de slachterijen gaan omhoog in verband met onderzoek naar campylobacterbesmettingen op pluimveevlees. Ook hebben de slachterijen besloten meer geld bijeen te brengen voor promotie van kip. Dit gebeurt omdat er via de EU volgend jaar geen geld voor promotie beschikbaar komt.

In de begroting gaat het PPE uit van een bedrag van 2 miljoen euro voor kippromotie. Een deel van dit bedrag zou ook besteed moeten worden aan afzetbevordering van kip in Engeland en Duitsland.

Ook in de eiersector wordt nog bekeken wat er gaat gebeuren op het gebied van promotie. Dat kan dan ook nog effect hebben op de heffingstarieven. In de begroting is nu al 75.000 euro uitgetrokken voor de financiering van een deel van het Nationaal Schoolontbijt. De pluimveehouders en de pakstations brengen hiervan ieder de helft op.

Of registreer je om te kunnen reageren.