Home

Achtergrond 676 x bekeken 8 reacties

LTO ziet in derogatie blijk van vertrouwen

"Deze derogatie van opnieuw 250 kg is een blijk van waardering voor de milieuprestaties van de veehouderijsector."

Aldus reageert LTO-bestuurder Cees Romijn op het oordeel van het Europees Nitraatcomité. "Dit is zeer goed nieuws in deze moeilijke tijden’’, zegt de vice-voorzitter van de vakgroep rundveehouderij van LTO. "Het ondersteunt de concurrentiepositie van de melkveehouderij. Dit is een mentale opsteker’".

Romijn wijst er op dat voortzetting van de derogatie van 250 kg allerminst vanzelfsprekend was. "Het had ook wel 230 kg kunnen zijn". Hij complimenteert de ministeries van LNV en VROM voor et resultaat. "Dit hebben ze toch maar in de wacht gesleept. Dat hebben ze goed gedaan".

Aan voortzetting van de derogatie zijn weliswaar niet direct nieuwe voorwaarden verbonden, maar Romijn wijst er wel op aanscherpingen in het vierde actieprogramma nitraat, voorwaarde voor de derogatie. Daarin worden uitrijdtijden bekort en gebruiksnormen voor mest aangescherpt. "Maar kennelijk heeft dat wel vertrouwen gegeven in Brussel".

Romijn waarschuwt de sector nu niet achter over te leunen. De volgende stap zal toch opnieuw aanscherping van de normering bevatten. Dat maakt het verder zoeken naar mestverwerkingstechnieken noodzakelijk.

Lees ook:

Brussel akkoord met derogatie

Verburg blij met derogatie

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zandhaas

  LTO heeft de derogatie voor de komende jaren nog niet binnen of ze spreken al over nieuwe aanscherpingen van de mestnormen voor de periode daarna.De opbrengst op de zandgrond is al aan het dalen en met deze normen voor de komende jaren zal de opbrengst nog verder terug lopen.De boeren op zand krijgen een steeds grotere achterstand ten opzichte van de kleiboeren.LTO waar blijf je nu met je kreet dat boeren gelijke kansen moeten krijgen.

 • no-profile-image

  Hans

  Denk dat het meer de kreet van de Minister is dat de laatste minister wil zijn die hoofdpijn krijgt van het mestdossier. In die context zou dit zomaar de laatste derogatie kunnen zijn.
  Waar in Nederland halen ze de nitraatnormen niet zandhaas?
  En waar in Nederland wordt dit gelag van het zuidelijke mestoverschot betaald?

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Wat een onzin bericht; weet men wel wat 20 kg betekent. En wederom LTO heeft het allemaal georganiseerd. Het zou beter zijn wanneer ze zich meer om de boterham van hun leden bekommerde.
  pffffffffffffffffffffffff

 • no-profile-image

  optimist.nl

  Als LTO die prestaties niet geleverd heeft, wie dan wel? De overheid maar complimenteren... En het scheuren van grasland met engerlingen, geregeld door de kabouters misschien. Wie het succes ook claimt, de derogatie zorgt dat we als sector voor vier jaar in ieder geval 200 miljoen eurp per jaar in d ezak houden. Dank aan de kabouters, verstandige melkveehouders weten wel beter ...

 • no-profile-image

  realist

  LTO is heel erg bedreven in het zichzelf op de borst kloppen voor prestaties die ze niet zelf geleverd hebben. En ze verstaan de kunst ook om nu al alle onderhandelingsruimte voor de toekomst weg te geven. Kortom een overbodige, dure "belangenbehartiger", die je als boer kunt missen als kiespijn.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Ik zie geen aandeel LTO staan .

 • no-profile-image

  Realiteit

  Gewoon onzin, dit is nog veel te weinig! je ziet het met de ogen dicht. Je wordt gewoon langzaam gewurgt. Boeren naaar de knoppe en natuur(onkruid) voor terug. (crisis) !!!!!!!!

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Ik ben niet blij met deze derogatie, wat moet je met 70% slecht grasland? Heeft erg veel water nodig en je mag niet genoeg bemesten om goed voer voor hoogproduktief melkvee te binnenhalen. Mais is beter voor het milieu blijkt uit verschillende onderzoeken (minder methaan etc.) heeft veel minder water nodig, maar mag met de huidige mestnormen niet voldoende bemest worden (zie demo vredepeel) Hierdoor krijg je een zwakker gewas wat meer vatbaar is voor ziektes (o.a. Bladvlekkenziekte). Als je minder dan 70% grasland hebt mag je minder bemsten met de milieuvriendelijke dierlijke mest en ben je gedwongen om de milieuonvriendelijke kunstmest te gebruiken! Waar zijn in hemelsnaam mee bezig in dit ordinaire land?? Je kunt in dit land het beste een grote misdadiger zijn want dan heb je ineens heel veel rechten!!! (en geen straf). Ook is het vervoer van chemisch afval door iedereen te doen want de kans op controle is erg klein (geen gps of wat dan ook nodig) maar mest is het goedje waar de controlerende ambtenaren € tekens van in de ogen krijgen! Bemsten naar goede landbouwpraktijk is de oplossing voor de toekomst en niet die doodlopende weg die LTO kiest!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.