Home

Achtergrond

LTO wil soepeler toelating voor nieuwe technieken

Om de ammoniakemissiedoelstellingen te halen moeten er versoepelingen komen in het toelatingsbeleid van nieuwe technieken.

Dat meldt voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. Technieken die in het buitenland al mogen zouden als het aan LTO ligt zonder meer toegelaten moeten worden op de Nederlandse markt, zonder dat daar extra eisen aan worden gesteld.

Ook als een bedrijf na lang procederen een toelating heeft voor een bepaalde techniek, moet het mogelijk zijn dat het zonder een nieuwe procedure een doorontwikkelde versie mag installeren.

Ammoniakemissie

Bedrijven zullen volgens de huidige stand van zaken voor 1 januari aan moeten geven hoe zij aan de ammoniakemissie eisen denken te gaan voldoen. Het ministerie van milieu moet nog aangeven aan welke eisen die plannen van aanpak moeten voldoen.

LTO streeft naar een integrale aanpak van ammoniak in de veehouderij. Behalve soepelere omgang met de toelating van nieuwe technieken maakt LTO zich ook hard voor het meenemen van het voerspoor in de plannen van aanpak. Daarmee bedoelt de organisatie dat ook door betere voersamenstellingen ammoniakemissie kan worden teruggedrongen.

Of registreer je om te kunnen reageren.