Home

Achtergrond

LTO werkt niet mee aan controle regels

LTO weigert mee te werken aan controle van de naleving van cao’s, stelt de FNV naar aanleiding van de kwestie rond stakende Poolse aardbeienpluksters in de gemeente Oirschot.

Het 'boetelijstje', met straf voor toiletbezoek buiten de pauzes, van de Oirschotse aardbeienteler voor personeel schokte Nederland. Evenals de houding van het gemeentebestuur en de Arbeidsinspectie: men deed een plas en alles bleef zoals het was. Waarbij de Arbeidsinspectie achteraf publiekelijk toegaf fout geweest te zijn en FNV Bondgenoten gelijk gaf over het te betalen minimumuurloon.
Dat uurloon was 42 cent te laag. Per maand gaat het toch om zo’n 50 euro onderbetaling netto, in Polen zowat een weekloon.

De vergelijking met 'Someren' gaat nauwelijks op. Van illegaliteit, inhouding van paspoorten en opsluiting was in Oirschot geen sprake. De vergelijking met stakende Poolse werkneemsters bij dezelfde werkgever drie jaar geleden gaat ook nauwelijks op. Toen: geen arbeidscontracten, geen loonstroken, gedeeltelijke illegaliteit, slechtere huisvesting, abnormaal lange werktijden, beloning op kilogrambasis en een rampzalige urenadministratie. Overeenkomsten: voorschotbetaling en de boekhouder was op vakantie toen de staking uitbrak.

Wat heb ik nog meer gezien in de agrarische sector? Telers met onbegrijpelijke stukloonsystemen. Op Poolse arbeidsvoorwaarden werkende mensen. Mishandeling. Correcte Nederlandstalige contracten, maar de Poolse vertaling is net anders. Inhoudingen voor niet bestaande zorgverzekeringen. Malafide uitzendbureau’s bij de vleet.

Kern van het probleem is slecht personeelsbeleid als gevolg van kortetermijndenken. Haal een buslading Polen en zet ze op stukloon. Ze 'willen' altijd werken, voor een voorschotje en 'de rest als je naar huis gaat'. Dat werkt tot ze er genoeg van krijgen. Alweer enorme imagoschade. Er zijn regels, soms rammelen ze, net zoals het overheidstoezicht erop bij tijd en wijle rammelt. Als sector een eigen 'bezem' (cao-controle) gebruiken, is dan ook een absolute must. Helaas weigert LTO tot nu toe die handschoen op te pakken.

Wim Baltussen is vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.