Home

Achtergrond 204 x bekeken

LTO Noord: maak haast met de vernattingsschaderegeling

De Gelderse waterschappen moeten haast maken met de vernattingsschaderegeling.

Dat vindt LTO Noord Gelderland. De provincie Gelderland heeft een beleid vastgesteld voor het tegengaan van de verdroging van natuur. In sommige situaties zal vernatting van landbouwpercelen onvermijdelijk zijn. Afgesproken is dat deze schade gecompenseerd wordt. De waterschappen maken hiervoor in overleg met de provincie een uniforme schaderegeling.

"Dit moet snel en goed geregeld worden", vindt Ben Lichtenberg, provinciaal voorzitter van LTO Noord Gelderland. "Gelderse boeren mogen niet de dupe worden van het antiverdrogingsbeleid van de provincie. Een aantal verdrogingsprojecten staat al in de startblokken om te worden uitgevoerd. Op dat moment moeten boeren weten op welke vergoeding ze kunnen rekenen."

LTO Noord Gelderland benadrukt dat schade zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Door een goede begrenzing van natuur, het nemen van technische maatregelen en het uitruilen van gronden moet dit mogelijk zijn. Als vernattingsschade toch onvermijdelijk is, dan moet er een volledige vergoeding tegenover staan.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.