Home

Achtergrond 357 x bekeken

LNV komt met handreiking voor vergunning mestopslag

Het ministerie van LNV komt binnenkort met een handreiking voor gemeenten hoe om te gaan met een vergunningaanvraag voor een mestopslag.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen over het mestbeleid voor 2010-2013. Onder het nieuwe mestbeleid moeten veehouders beschikken over opslagruimte voor zeven in plaats van de huidige zes maanden. Die mestopslag kan het beste worden gebouwd in gebieden waar de mest wordt aangewend, meent zij.

De ruimere mestopslag is onder meer nodig vanwege de bekorting van de uitrijperiode. Voor zand en löss wordt deze vermoedelijk twee weken korter. Verburg stelde eerst een maand korter voor, maar de Kamer ging daarmee niet akkoord. Brussel moet nog instemmen met deze wijziging.

Volgens haar zijn de gevolgen van de kortere uitrijperiode beperkt; loonwerkers krijgen het wat drukker aan het begin en het einde van de uitrijperiode. Het CDA pleitte ook voor zo min mogelijk mestvrije zones. Minister Verburg wil echter niet vooruitlopen op onderzoek naar de effectiviteit van de zones.

De mestvrije zones in drie waterschappen (Regge en Dinkel, Dommel, Brabantse Delta) zijn aangepast, waarbij zowel zones zijn geschrapt als toegevoegd. Door overlap met onderhoudspaden en beheerszones ondervindt de landbouw hiervan weinig hinder, stelt Verburg.
Van compensatie voor gederfde inkomsten door de zones kan geen sprake zijn, aldus de minister; Brussel zou dit aanmerken als ongeoorloofde staatssteun.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.