Home

Achtergrond 338 x bekeken 1 reactie

Kostprijs van biologische eieren gedaald

De kostprijs van biologische eieren is in het tweede kwartaal met 1 cent per ei gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van 2008.

Een belangrijke oorzaak voor deze kostprijsdaling ligt in de gedaalde voerprijzen.

Dat meldt de Animal Sciences Group in Lelystad. De nieuwe kostprijzen zijn berekend op basis van de productiegegevens van 22 koppels in 2007 en 2008 uit de administraties die worden bijgehouden door softwareleverancier Albatross.

Biologische volière-eieren komen uit op een kostprijs van 12,3 cent per ei. De voerkosten vormen bijna de helft van de kostprijs. Andere grote kostenposten zijn de opfokhen (16 procent), huisvesting (13 procent) en arbeid (12 procent).

Biologisch-dynamisch geproduceerde eieren in grondhuisvesting komen uit op een kostprijs van 15,1 cent per ei. Bij deze eieren vormen de voerkosten 47 procent van de kostprijs. De opfokhen neemt 13 procent voor haar rekening, huisvesting 12 procent en arbeid 16 procent. Alle berekende kostprijzen zijn exclusief btw.

Verschillen in kostprijs

Uit de gegevens van Albatross blijkt ook dat er een forse variatie is tussen de verschillende koppels leghennen. Om aan te geven hoe groot de verschillen kunnen zijn, berekende Albatross de verschillen in kostprijs voor het bedrijf met de laagste productie per opgehokte hen en het bedrijf met de hoogste productie.

Het bedrijf met de laagste productie zat op 169 eieren per opgehokte hen in een legperiode van 250 dagen. Het beste bedrijf produceerde 353 eieren per opgehokte hen in een periode van 423 dagen. Alle andere uitgangspunten zijn verder gelijkgehouden. Het laagproductieve bedrijf kwam uit op een kostprijs van 16,1 cent per ei; het hoogproductieve bedrijf op 11,2 cent per ei. Het verschil is dus bijna 5 cent per ei.

ASG biedt biologische pluimveehouders via de website biokennis.nl de mogelijkheid om de eigen kostprijs te berekenen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    bio

    die boer met die 353 eieren is het slimste die heeft 150 eieren p o h h bij gekocht van een kooiboerke

Of registreer je om te kunnen reageren.