Home

Achtergrond 211 x bekeken

Korte dreiging explosiegevaar school Leiden

De vestiging van het Boneventuracollega aan de Burggravenlaan in Leiden is vanochtend een paar uur ontruimd geweest in verband met mogelijk explosiegevaar.

De brandweer besloot tot deze maatregel nadat in een scheikundekast een potje droog picrinezuur was aangetroffen. De stof kan in droge vorm schokgevoelig en dus explosiegevaarlijk zijn.

Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) komt het picrinezuur, dat de opschudding heeft veroorzaakt, in de loop van de ochtend ophalen. Het vermoeden is dat de school rond half één de lessen kan hervatten.

Het picrinezuur stond in een kluis in een afgesloten ruimte naast het scheikundelokaal, zoals de regels voorschrijven. De stof moet echter nat blijven om elk explosiegevaar uit te sluiten. Dat was niet meer het geval. "We zijn uitgegaan van het slechtst denkbare scenario'', aldus de brandweer.

Daarom werden tegen acht uur alle leerlingen en leraren uit het gebouw geëvacueerd en de omgeving van de school afgezet. Een scheikundeleraar trof bij het opruimen van een chemicaliënvoorraad in het scheikundelokaal het picrinezuur in kristalvorm aan. Dit is schokgevoelig en dus bestaat er explosiegevaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.