Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

'Kopie telersverenigingen leveren alleen toegevoegde kosten'

Telersverenigingen die niet onderscheidend zijn in de markt leiden tot toegevoegde kosten, zonder extra waarde.

Dat zei Theo Ammerlaan, voorzitter van The Greenery, maandagavond op een telersbijeenkomst in Bleiswijk. De gemeente Lansingerland organiseerde de avond met het thema crisis en kansen. "Verschillende telersverenigingen zijn kopieën en leiden dus tot toegevoegde kosten. Een versmelting levert zo besparingen op. We hoeven ze niet op een grote hoop te gooien, maar wel samen naar de markt."

Ammerlaan noemde geen namen, maar zei dat er achter de schermen wordt gewerkt aan zo’n versmelting. "We werken er elke dag aan, maar het gaat niet hard." Een aantal telers in de zaal gelooft dat het eerst nog slechter moet gaan met de tuinbouw tot een echte bundeling tot stand komt.

Opmerkelijk genoeg denkt een meerderheid van de telers dat dit jaar het dieptepunt is en volgend jaar beter zal gaan. Mogelijk houdt het verband met de lagere gasprijzen. Toch gaat de Rabobank nog niet uit van een herstel van de afzetmarkt in 2010.

Volgens Hans Olsthoorn, adviseur bij accountantskantoor Flynth, zal een bundeling toch een merkbaar effect hebben op de markt. "Je zult zien dat minder snel forse prijsdalingen voordoen in slechte tijden."

LTO Noord Glaskracht denkt dat de vraaguitval door de economische crisis en het intrekken van de exportkredieten de belangrijkste redenen zijn voor de afzetcrisis. De verdeeldheid in de sector en iets minder de schaalvergroting verergeren de crisis. Toch biedt bundeling meer kansen dan alleen in de directe afzet. "Er ligt een wereld tussen gangbaar en biologisch met enorme marktkansen. Er is geen eenheid, daardoor is er nog geen kwaliteitslabel voor dit segment." De Rabobank bood maandagavond aan een rol te willen spelen in bundelingsgesprekken.

Eén reactie

 • no-profile-image

  greenpower

  Theo toch..
  Het is maar hoe je wakker word iedere ochtend.
  Vorig jaar toen er op een haar na een versmelting kwam tussen bepaalde segmenten hingen je oren richting greenery handel.
  Daar werd tegen jou gezegd dat dit niet goed was.
  Nu je met je oren tussen de deur zit is versmelting in eens de oplossing.
  Jammer dat je geen eigen mening hebt en dat ook jij alleen maar gestuurd word.

  Succes,

Of registreer je om te kunnen reageren.