Home

Achtergrond

Kijken naar profielkuilen

Op proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw-Beerta konden akkerbouwers gisteren profielkuilen bekijken.

Naast de profielkuilen waren er diverse demonstraties met grondbewerkingsmachines. Doordat akkerbouwers de wintertarwe dit jaar vroeg van het land konden halen, was de opkomst groot. "De manier van grond bewerken leeft hier erg onder de mensen", zegt Gerhardus Roseboom, bedrijfsleider op de Groningse proefboerderij Ebelsheerd. Foto Harry Tielman

Melkveehouder Peter van de Wilgen uit Zoelmond laat zijn grasland scheuren en opnieuw inzaaien. De kwaliteit was te slecht om het als veevoer te gebruiken. "Het was dus echt nodig om opnieuw in te zaaien", vertelt Van de Wilgen. "We kopen een groot deel van het voer aan, maar het is wel belangrijk dat ons eigen voer ook van goede kwaliteit is." Van de Wilgen melkt nu 80 koeien. Hij heeft ruimte voor 100 stuks, maar door de lage melkprijs is het aantal iets teruggebracht. Foto William Hoogteyling

Een groepje boeren laat zich bijpraten over de prestaties van de verschillende maisrassen op de Gras & Maismanifestatie van Agerland en PPO Vredepeel. Er kwamen gisteren ruim 1.200 bezoekers af op de bijeenkomst. "En ze kwamen eigenlijk allemaal om kennis op te doen, niet om te buurten", zegt Jos Dekkers van Agerland. Hij en nog 37 collega’s van Agerland en Cehave Landbouwbelang verzorgden de rondleidingen. Er werden ruim 40 soorten snij- en korrelmais getoond. Foto Gé Hirdes

China maakt zich op voor het komende griepseizoen. Medewerkers van een biotechnisch bedrijf in de hoofdstad Peking gebruiken tonnen verse kippeneieren om tienduizenden doses vaccin tegen H1N1 te produceren. Dit vaccin is recentelijk ontwikkeld in een poging om de verspreiding van de Mexicaanse griep het hoofd te bieden. De angst voor de ziekte, in China veelal nog bekend onder de Chinese vertaling van 'varkensgriep', is in het dichtbevolkte land erg groot. Het is echter nog niet bewezen dat de varkensgriep meer slachtoffers eist dan de meeste andere griepsoorten. Autoriteiten vrezen echter dat de snel verspreidende ziekte muteert en zo alsnog voor veel doden zorgt. Foto ANP

De eerste suikerbieten komen schoon en met een hoog suikergehalte binnen bij de Suiker Uniefabriek in Dinteloord. Foto Rein Geleijnse

Poolse medewerkers van het broccolibedrijf van teler Stan Hage oogsten broccoli van het zomerras Panthenon. De oogstwagen met lopende band biedt ruimte voor zeven man. Het bedrijf teelt in totaal 270 hectare broccoli in Nederland en levert het product aan The Greenery. Dit seizoen kan tot nog toe de boeken in als redelijk, maar wel met een vlak verloop. "Echte pieken zijn er niet geweest, misschien doordat op andere markten geen excessen waren." De meeste broccoli zet Hagen af via weekcontracten. Foto Rein Geleijnse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.