Home

Achtergrond

Keurmerk voor ziektevrij opkweken tomatenzaad

Plantenkwekers en zaadbedrijven verwachten in het opkweekseizoen van 2010 voor het eerst tomatenplanten met een Clavibacter-keurmerk te leveren.

Koepel Plantum werkt met zaadbedrijven en plantenkwekers aan de extra hygiënemaatregelen voor het keurmerk dat verder uitgebouwd zal worden in de zaad- en opkweekindustrie.

Zo moet de tomatenzaad- en plantenproductie, veelal in landen buiten de EU, straks afgedekt zijn om besmetting met ziekten te voorkomen. Dat kunnen ook netkassen zijn, zegt adjunct-directeur Jaap den Dekker. Over de herkomst zijn bewust geen eisen opgenomen. "Je kunt de productie wel in Europa doen, maar dan heb je weer meer kans op pepino-mozaiekvirus. Het gaat erom dat er maatregelen genomen worden tegen de specifieke risico’s als die in een gebied bestaan."

Voor dit keurmerk benaderde Plantum twee Franse partners. "Veel tuinzaadbedrijven zitten in Nederland en Frankrijk. We ontwikkelen het keurmerk gezamenlijk om het wereldwijd uit te rollen." Controle en toezicht komt in handen van NAK tuinbouw en het Franse bureau SOC.
Volgens Den Dekker is het protocol af en werken de leden aan invoering van de maatregelen, maar wordt gemikt op oktober om bedrijven te beoordelen en vervolgens het zaad en planten volgens de voorgeschreven eisen te produceren.

Straks gaan strengere regels gelden voor personeel, vermeerderings- en ander materiaal en water. "Medewerkers krijgen dagelijks schone kleding en bezoekers moeten handen en schoenen reinigen en beschermende kleding aan." De eisen kunnen per bedrijf verschillend uitpakken. "Het gaat erom dat bedrijven een risicoanalyse doen."

Het keurmerk is vrijwillig, maar Den Dekker verwacht dat het meerendeel van de vijf zaadbedrijven en vijftien plantenkwekers in Nederland deelnemen. Ook staat het keurmerk open voor niet-leden. Als de benodigde stichting is opgericht en het protocol werkt, verwacht Den Dekker het model toe te passen bij andere plantenziekten en risico’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.