Home

Achtergrond 196 x bekeken 2 reacties

Keurmerk beïnvloedt reputatie van andere producten

Door de aanwezigheid van producten met een duurzaamheidslabel gaan consumenten de producten zonder keurmerk op de langere termijn minder duurzaam vinden. Dit blijkt uit onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI.

Het effect is gevonden in de context van koffie, waarbij het Eko-Fair Trade keurmerk gebruikt is.

Dit is het eerste onderzoek naar de invloed van een biologisch keurmerk op mensen die routinematig gangbare producten kopen en biologische producten links laten liggen. Er is geen onmiddellijk neveneffect aangetoond; de consument gaat niet direct - na één blik op de duurzaamheidslabels - negatiever denken over gangbare producten. Maar op de langere termijn doet dit effect zich volgens het LEI wel voor: consumenten die steeds met keurmerken geconfronteerd worden, zijn steeds iets minder tevreden over de aankoop van een gangbaar product en het bedrijf dat het product maakt.

Dit betekent dat het biologische EKO-label ook invloed heeft op de niet-kopers van biologische producten. Dit is een tot op heden onderbelicht effect van keurmerken dat mogelijkheden biedt voor beleid dat inzet op verduurzaming van de hele landbouw.

Het effect kan producenten aanmoedigen om hun productlijn duurzamer te maken. Door de geleidelijk groeiende ontevredenheid van consumenten met gangbare producten ontstaat er ruimte in de markt voor een concurrent die alle voordelen van gangbare producten biedt (zoals een lage prijs, een vertrouwd merk) maar die net even iets duurzamer produceert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter

  Toch eens dit bericht lezen over "mestvarkens" en "Plofkippen".

  Begin met Eko denken en denk ddan eerst eens hoe een omzetting zal zijn met de grondstoffen die je erin gooit.
  Succes !!

  http://www.depers.nl/binnenland/334849/Debat-over-dikke-mensen.html

 • no-profile-image

  Consument

  Gangbare producten zijn van het grootste belang. Ze zijn goed en betrouwbaar! Andere producten zijn meestal duurder en vaak slechter. De kostrijs is bij gangbaar lager. Dit is voor de consument van groot belang. Goed en betrouwbaar voedsel tegen een betaalbare prijs. Dit moet voorop staan, want de boer, de producent moet zijn kosten kunnen door berekenen. Met kleine hoeveelheden wordt het veel te duur! Men hangt overal een etiket aan met .... en dan zeggen ze dat het beter is. De meeste consumenten zijn niet gek, trappen er niet in. Maar het ergste is dat het voedsel wat gangbaar is, een slechte naam krijgt. Hiermee ondermijn je de hele voeselketen!

Of registreer je om te kunnen reageren.