Home

Achtergrond 3 reacties

Kamervragen over veetransport

De fracties van SP, PvdD en PVV hebben aangekondigd opnieuw Kamervragen te stellen over veetransporten.

Ze vinden dat er te weinig verbetering is in het naleven van de dierenwelzijnsregels door transporteurs en het toezicht daarop van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Dat hebben woordvoerders van genoemde fracties vanmiddag verklaard na het zien van beelden van transporten. De beelden, gemaakt met een verborgen camera, zijn vanavond te zien in het nieuwe Vara-programma Gifkikkers. Varkens in Nood is betrokken geweest bij de samenstelling van het programma.

Het programma vertoont beelden van te zwaar beladen varkenstransporten en wagens waarbij de drinkwatervoorziening defect is. De transportbedrijven verschuilen zich achter de VWA: een VWA-dierenarts heeft de transporten immers goedgekeurd.

Volgens Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, wijst de feitelijke overbelading van transporten, terwijl op papier alles volgens de regels is, op "een groot zwartgeldcircuit in de internationale varkenshandel".

Hoewel Baaij vindt dat er wel enige verbetering is gekomen in het toezicht van de VWA op de diertransporten, sinds de ophef daarover vorig jaar, is hij nog steeds van mening dat de VWA niet adequaat reageert op meldingen van misstanden. "Die gaan daar gewoon de shredder in."

Lees ook Varkenstransport onder vuur

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Delfin

  @Herman, als u te hard rijdt met uw auto, dan krijgt u een boete (omdat u de wet overtreedt). Dat betekent niet dat alle auto's van de weg gehaald moeten worden, ook van diegenen die zich keurig aan de regels houden. Uw zwakte is dat u alles verdraaid en geen rekenschap geeft aan wet- en regelgeving.

 • no-profile-image

  varkensman

  De "Heer Baaij"moet zijn verdachtmakingen eerst maar bewijzen, kan hij dit niet moeten er sacties volgen.
  Ben benieuwd wie hem een proces aandoet voor al deze valse beschuldigingen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Lijkt me een vrij logische gedachte van Baaij. Natuurlijk is er van alles mis on de (intensieve) veehouderij. Daar zal het transportgebeuren geen uitzondering op vormen. Er kan/moet geld verdiend worden en dan zijn ethische normen alleen maar hinderlijk. Fantastisch dat organisaties als Varkens in Nood, Wakker Dier, de PvdD en vele andere deze misstanden signaleren en onder de aandacht van publiek en politiek brengen. Het wegkijken van de wrede werkelijkheid moet maar eens afgelopen zijn. Het zal onherroepelijk leiden tot het einde van vee-industrie. Een kwestie van tijd, maar de strijd gaat door!

Of registreer je om te kunnen reageren.