Home

Achtergrond 180 x bekeken

Jasperse: Greenerytelers vrijlaten voor bundeling

Voor de positie van Nederlandse telers is het goed als de plannen voor coöperatie en handelshuis The Greenery gevolgd worden door een landelijke bundeling van het aanbod.

Dat zegt Thijs Jasperse, voorzitter van telerscollectieven als P8 (paprika), A8 (aubergine) en K8 (komkommer). "De marktleider beweegt. Dat is prima. Het is wel de bedoeling dat we er allemaal beter van worden. Dat er een versterking komt van de positie van telers in de keten."

Jasperse hoopt dat de coöperatie de leden vrijlaat voor een landelijke bundeling, zoals nu gepland bij paprika. "Ook The Greenery heeft de aanvraag voor een APO (associatie voor producentenorganisatie) in juli aangevraagd. Ik ben benieuwd hoe de uitwerking van de plannen van The Greenery dat traject raken." Die APO-plannen gaan uit van een landelijke bundeling van het aanbod, dus van alle Greenerytelers.

Op dit moment is nog weinig op te maken uit de voorlopige Greeneryplannen, denkt Jasperse. The Greenery maakte eerder bekend dat telers die direct aan het handelshuis gaan leveren buiten een landelijke bundeling blijven. Telersverenigingen met meer commerciële vrijheid in the Greenery kunnen dat wel. Jasperse: "Het is theorie. We moeten kijken hoe de plannen verder uitgewerkt worden. Dat duurt nog wel enkele maanden."

Voor bundeling ziet Jasperse vooral ook positieve elementen in het plan van de Greenery. "Er is door het scheiden van coöperatie en handelshuis geen gedwongen winkelnering meer. Dat is een doorbraak." Ook past de nieuwe commerciële vrijheid van telersverenigingen bij ontwikkelingen op de afzetmarkt. "Telers willen dichter op de markt zitten. Het is goed dat die ruimte geboden wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.