Home

Achtergrond 172 x bekeken

Japan wil onder nieuwe regering minder importeren

De nieuwe regering van Japan wil de import van voeding terugdringen om minder kwetsbaar te zijn voor prijsschommelingen.

De Democratische Partij, of Minshuto, wil 1 triljoen yen (7,5 miljard euro) in de eigen landbouw pompen.

Afgelopen zondag stemden Japanners de Liberaal-Democratische Partij, of Jiminto, weg in een historische verkiezingsstrijd. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het uiterst conservatieve Jiminto vrijwel onafgebroken aan de macht.

De nieuwe machthebbers komen grotendeels uit de Jiminto-school maar lijken meer gericht op protectionisme. Van alle ontwikkelde landen importeert Japan relatief het grootste deel van haar voeding, 60 procent. De importen kosten Japan jaarlijks circa 50 miljard euro.

De nieuwe regering onder leiding van Yukio Hatoyama wil dit percentage terugbrengen tot 50 procent. In een campagneslogan heeft Hatoyama gezegd dat iedere Japanse boerderij op extra steun kan rekenen.

Tevens noemde hij eerdere maatregelen de Japanse markt te openen voor buitenlandse competitie "excessief." Minshuto is van plan rijstproductie te promoten als vervanger van buitenlandse, meest Amerikaanse, tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.