Home

Achtergrond 273 x bekeken 27 reacties

Italië steunt Frans-Duitse plan voor hulp zuivelsector

Italië steunt het Frans-Duitse initiatief voor de zuivelsector.

Dat is het resultaat van overleg tussen Frankrijk en Italië gisteren in Rome. De Fransen en Duitsers pleiten in een gezamenlijk plan voor hogere interventieprijzen en export-restituties voor boter, mager melkpoeder en kaas om de noodlijdende zuivelsector te helpen. De EU-ministers van landbouw hebben 5 oktober een ingelast beraad over de problemen in de zuivel.

De steun voor de acties van Europese melkveehouders zou volgens de European Milk Board (EMB) toenemen. Bij de EMB is onder meer de Dutch Dairymen Board aangesloten. De actievoerende organisaties kwamen gisteren in Brussel bijeen. Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische melkveehoudersorganisatie MIG zegt dat de melkmarkt al positief reageert en er een stijgende tendens is waar te nemen op de spotmarkt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaassengj@hotmail.com

  De spotmarkt laat al langer een stijgende tendens zien dan dat de melkacties aan de gang zijn...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boerin, uit Friesland. Misschien mag ik nog iets toevoegen aan onze beweegredenen Nederland voor agrarisch ondernemerschap te verlaten. De wereld word steeds kleiner heb ik reeds geschreven,afstand speelt geen rol meer!. In de tachtiger jaren ging Philips, voor zijn gloeilampen productie naar Polen!. U weet dat misschien,want het kwam regelmatig in het nieuws. Boze vakbonden en boze en teleurgestelde werknemers. Inmiddels is Philips doorverhuisd naar Roemenie en Turkije. Nestle, die op de derde plaats van Zuivelverwerkers, op de Wereldranglijst staat, heeft Nederland ook verlaten. Bijna alle grote Multinational's verleggen hun productie naar zuid-Amerika of Azie. Met name west-Europa is te duur geworden(volgens mij de schuld van de Vakbonden). Bovendien maakt Nederland nog een extra uitzondering, wat de productie kosten betreft. Maar Beste Boerin, ik heb ook een grote Fout gemaakt, ik had net als Hans, naar Zuid-Amerika moeten gaan, dat was slimmer geweest!. Dat de meeste emigranten einzelgangers zijn, is ook waar! Af en toe denk ik ook, dat de zin om te pionieren afneemt,helaas . In de Toekomst hebben naar mijn mening alleen Natuur catastrofe's invloed op de prijsvorming. Tenzij de EU, zijn grenzen gaat sluiten voor import en export,maar dat is niet waarschijnlijk!. M.vr.groet, Piet

 • no-profile-image

  boerin

  Hans en Piet bedankt voor jullie antwoord.
  Ik voel het als een plicht de kinderen een kans te geven het bedrijf van hun vader over te nemen. Het moet tegen die tijd nog wel levensvatbaar zijn.
  Ik ben blij dat ik in Nederland boer ben want ik weet niet of ik het in het buitenland als alleenstaande ouder gered zou hebben.

 • no-profile-image

  Hans

  Hoog geachte Boerin Friesland, Ik neem m'n pet af voor het feit dat je als alleenstaande ouder probeert het bedrijf levensvatbaar te houden zodat evt. de kinderen het kunnen voortzetten. Ik weet niet of de mensen in Nederland je begrijpen, dat je dat doet. Ik des te beter. Hier in Brasil zou de erkenning van de maatschappij voor deze taak die je op je genomen hebt, aanvoelen als een warme deken. ik ken een stuk of wat fazendeiras die dat ook doen, Supermeiden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Super, alleenstaande Boerin!,ik heb grote bewondering voor uw moedige houding en karakter!. Blijf waar u bent en let op de ontwikkelingen in de Wereld. Als later blijkt dat uw kinderen graag boer willen worden, hebt u in ieder geval een grote bijdrage daartoe geleverd!. ik wens U wijsheid en sterkte toe!!!. M.vr.groet, piet

 • no-profile-image

  Eerlijke veehouder

  Een eerlijke melkprijs is beter voor iedereen, dik en dun, groot of klein, t maakt niet uit!

  Ben het helemaal eens met Friese boer (met rekenmachine). Er zijn nog veel te veel mensen die vrije tijd en inkomsten proberen te halen door telkens maar meer koeien te melken voor 22 cent per liter. Dit lukt je pas vanaf 400 koeien is mijn ervaring. Tot die tijd heb je een kloteomvang qua sociaal leven etc.

  Groei is niet zaligmakend! Ga voor een goeie melkprijs i.p.v. melkoverschotten te produceren!

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  zozo nu ben je de klos nederlanders!! BEN EIGEWIJS EN NU GA JE VERLIEZEN

  LTO BEDANKT!! VOOR DE STEUN VAN DE DDB/EMB

 • no-profile-image

  Lizzie

  De spotmarkt is in een stroomversnelling gekomen dankzij de DDB / EMB. En degene die nu nog denkt dat actievoeren geen zin heeft wens ik veel plezier met verder achterover leunen . Het zijn wel uw collega's geweest die voor U de strijd voeren .

 • no-profile-image

  boerin

  Zo Eindelijk!!! Positief bericht, Jammer dat alleen veel nederlandse boeren groei voor ogen hebben, dat zie je maar weer dan graaf je je eigen graf!
  Goed gedaan DDB- EMB.

 • no-profile-image

  Boesje

  Mooie opsteker voor DDB en NMV. Echter, we moeten het resultaat maar afwachten. Duitse en Franse boeren zijn al vaker bedrogen door hun overheid. Duidelijk is wel dat je gezamelijk heel wat aan kunt, ook zonder de hautaine Nederlanders.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Italië is een land dat netto tekort heeft aan zuivel. Al zou het daar al werken om de prijs kunstmatig hoog te houden door de grenzen van de EU dicht te maken, voor NL veehouders is dit zeer nadelig vanwege het hoge aandeel (een kleine 30%) van onze zuivel dat naar buiten de EU gaat. Heb je hier een kunstmatig hoge prijs dan betekend dat zéér hoge quotumkortingen. U denkt toch zelf ook niet dat de andere EU landen al die melk gaan opnemen? En nogmaals, uw bank kort uw hypotheek niet evenredig.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zoals reeds opgemerkt is, zullen de interventieprijzen iets verhoogd worden. Wonderen hoeven en mogen wij niet verwachten,zolang de vraag kleiner blijft dan het aanbod!. Maar gisteren kwam er weer 1 ster aan de hemel, Fonterra verwacht een prijsverhoging van 12% op de Wereldmarkt.

 • no-profile-image

  Friese boer (met rekenmachine)

  Beste verbaasde lezer,

  Quotumkorting is geen probleem. Ik spreek namens vele veehouders hier in Friesland als ik zeg dat 15% quotumkorting me niks doet. De melkprijs van 22 naar 40 cent is een melkopbrengstverhoging van circa 45% minus 15% quotumkorting is nog steeds een goeie zaak. De komende 8 jaar een eerlijke prijs bied mij veel meer plezier en inkomen dan de vrije markt met hevige prijsfluctuaties. Het uiteindelijke doel van quotumgroei is uiteindelijk inkomsten verhogen en meer vrije tijd genereren. Met een eerlijke prijs bereik je dit ook en belast je het milieu en je gezin veel minder. Ik heb zelf 280 koeien door de melkstal maar ben gelukkiger met 220 en een stabiel inkomen. Mischien lokt dit laatste reacties uit maar ik wil het toch graag melden. Groot maakt niet altijd gelukkig en is niet zaligmakend!!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Frans,duits,Italiaans plan dat kan nooit vvel goeds voor ons betekenen. we zijn juist op goede weg naar vrije markt,hoop niet dat politiek zich er weer te veel mee gaat bemoeien. vrees het ergste door met Quota ,terug naar af.

 • no-profile-image

  Friese Boer(met rekenmachine)

  Piet Slingerland, wij begrijpen elkaar. Zo hoort het te zijn! We zijn allemaal veehouder in europa en we zitten vrijwel allemaal met dit probleem. Een beetje collegialiteit is niet erg.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Ach, ik denk dat als we bij elkaar zaten we er na een biertje best wel uit zouden komen. Persoonlijk ben en blijf ik, vanwege de door mij genoemde argumenten, tegen het DDB-NMV plan. Ik verwacht dan zeer hoge quotumkortingen voor NL om het systeem te laten werken. En Piet, tegen de klippen opmelken valt nog wel een beetje mee, 1%tje meer plus een paar liter van die boeren die over hun quotum molken.

 • no-profile-image

  boerin

  Het verbaast mij steeds meer hoe geemigreerde boeren alle dagen reageren op items van boerderij. Ze wonen en werken in het buitenland maar zijn niet ingeburgerd. Waarom moeten alle boeren op de wereld op dezelfde manier boeren ? Elk land heeft zijn eigen regelgeving en eigenaardigheden. Als de wereld een dorp wordt , is/wordt het leven saai.
  Zie maar naar de kleding, de huizen en het meubilair. De laatste 20 jaar wordt het eenheidsworst.
  De Nederlandse Overheid stelt kwaliteits-eisen en milieu-eisen en verplicht zich daarmee dat de binnenlandse voedselproducent een kostendekkende vergoeding krygt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zeer geachte Boerin,uit Friesland. U doet alsof Nederland alleen voor de nederlanders is!, Friesland alleen voor de friezen en jullie melk voor de hele Wereld(?),zo denkt u toch? Door de internationale handel is de Wereld kleiner geworden,door internet,nog kleiner! Maar als Nederland stopt met exporteren en importeren van alle goederen,kunnen wij ook het communiseren be eindigen. Natuurlijk mag u dan op nationaal niveau een kostendekkende vergoeding verlangen!. Succes toegewensd.

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  Helemaal mee eens Friese boer (met rekenmachine)

  liever 15% korten en dan fatsoenlijke prijs dan dit en bagger prijs!

  Mijn oom boert ook in Canada en zegt dat hij niet snapt waar de Nederlandse veehouders problemen overmaken! het is toch het beste systeem wat er is! en de hogere quotumkosten lonen zich ook, tegen de kostendekkende melkprijs!

  jammer dat de Nederlandse boeren nooit op een lijn zitten!!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Klopt Boerin Friesland, als je emigrant bent ben je altijd einzelganger. We zijn jong getrouwd geemigreerd, nu 3 zoons en 1 dochter, als ze allemaal dat prachtige vak van boer willen uitoefenen, dan kan dat. En het ontbreken van dat toekomst perspectief in Nedeland heeft de emigratie naar Brasil meer dan de moeite waard gemaakt. Als jij ook jongens hebt die willen boeren, en daar hebben ze het zelfde recht op als jij, dan is het nog maar de vraag of dat op een fatsoenlijke manier in Nederland kan. Meid, neem de tijd, ga op reis en wordt wijs.

 • no-profile-image

  geen boer

  @ boerin, van mijn kant ook hulde voor uw persoonlijke standvastigheid. Ik hoop van harte dat u en later uw kinderen het redden. Wat Piet zegt; let op de ontwikkelingen, ondanks dat de mogelijkheden er nog zijn is zeker niet gezegd dat het voor uw situatie, en daarmee de NL melkveehouderij in het algemeen, de goede kant op zal gaan.

 • no-profile-image

  Jan

  Ach Lizzie, zoals door Spot terecht opgemerkt vertoonde de spotmarkt al langer een stijgende tendens. Vetprijzen zitten al sinds Juni/Juli in de lift en andere producten volgen. Deze hogere prijzen zullen zich pas later in het jaar vertalen in hogere melkprijzen (vanwege lopende contracten etc. etc.). Het geleuter van DBB/EMB/BDM of hoe ze ook allemaal heten heeft daar geen invloed op gehad. In tegendeel : zij kiezen juist dit moment uit om de aandacht op zich te vestigen om daarna te verkondigen dat hogere prijzen het gevolg zijn van de acties die zij hebben georganiseerd. Een herhaling van de melkstaking in Duitsland van begin Juni 2008 ... marktprijzen gingen al omhoog toen BDM het nodig vond om tot een staking op te roepen. Maanden later werd zeer wel duidelijk dat de boeren zichzelf met deze staking geen plezier hebben gedaan. Van al die mooie toezeggingen zijdens Lidl, Aldi is bar weinig terecht gekomen. Nu schijnt in Frankrijk een supermarkt-keten uit solidariteit een dag lang geen melk(producten) te verkopen ... niets meer en niets minder dan een goedkope publiciteitsstunt. Hogere interventie prijzen en subsidies zijn geen oplossing ... interventie-voorraden komen op een gegeven moment weer terug op de markt komen en zorgen daardoor voor een plafond als het gaat om prijzen. Export subsidies zorgen alleen maar voor druk op wereldmarktprijzen en zullen er zeker niet toe leiden dat export uit de EU zal gaan stijgen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Friese Boer,u kunt wel 50% van uw quotum inleveren,dan houd u nog een aardig portie over! Grapje,u begrijpt mij. Maar de Verbaasde Lezer gaat er van uit dat over 5 jaar het quotumsysteem,voltooid verleden tijd is!!!. Dat heeft de Europese Commissie met goedkeuring van alle lidstaten(behalve Duitsland en Frankrijk)besloten! Daarom is ook besloten het quotum stapje voor stapje te verruimen. Tot Grote Vreugde van de Nederlandse Melkveehouders!!!. Die direct daarna tegen de klippen op molken. Dit weer tot Verbijstering van de Duitse en Franse Melkveehouders!. U begrijpt nu vast en zeker waarom quotum verlaging een groot probleem wordt! Met 15% zullen de NL boeren het niet redden!. M.vr.groet, Piet de melkveehouder.

 • no-profile-image

  Hans

  Boerin Friesland, we zijn juist geemigreerd om een fatsoenlijk boerenbestaan te hebben. Maar overal komen we die melk die jullie teveel produceren weer tegen, en daarmee hou je bij ons een fatsoenlijke prijsvorming tegen. Sop toch is met exporteren! en als je het dan met alle geweld wél wilt exporteren, doe het dan zonder exportrestituties, en stel jullie markt dan ook open voor onze diervriendelijk, kwalitatief betere en goedkopere producten.

 • no-profile-image

  a.c.t.i.ef en fier

  het wakker houden van de boerderijmelkinkopers gebeurt onder andere door dit soort dingen.aWij als melkveehouder zijn daar dankbaar voor.
  Ook de active spotmarkthandelaren een jaar of anderhalf geleden hielden de boerderijmelkinnemers wakker.
  Ook hun zijn wij daar erkentelijk voor.
  Ik weet niet een voorbeeld hoe onze georganiseerde landbouw de afgelopen jaren ook maar ooit de boerderijmelk innemers wakker heeft proberen te houden.

 • no-profile-image

  geen boer

  @boerin, iedereen mag reageren, da's nou net het mooie van internet. Probeer de postings op hun merites te beoordelen en geef indien u wenst daarna uw onderbouwde mening! Voortdurend naar persoonlijke achtergronden vissen is NIET boeiend.

 • no-profile-image

  boerin

  Helaas is de kern van de vraag niet begrepen. Hans uit Brazil en Piet Slingerland wonen en werken bijvoorbeeld in het buitenland. Waarom zijn ze nog zo intensief met de Nederlandse manier van boeren bezig ? Hoeveel zijn ze met hun landgenoten in gesprek ? Als je weet wat voor soort mensen op de site reageren, begrijp je beter hun beweegredenen om te reageren. Op dit moment lijken de emigranten einzelgangers.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.