Home

Achtergrond

Istanbul maakt schoon in afwachting van meer water

Bij een ondergelopen kledingwinkel staat een grote groep vrouwen en kinderen in de modder te graaien: ze zoeken kleding uit, proppen het in grote plastic zakken en voeren ze met kruiwagentjes af.

Om de hoek staan de straten vol natte bemodderde meubels, gordijnen en witgoed. Al de hele dag schuiven mensen met trekkers het water naar buiten. Pompen werken op volle toeren. Istanbul ruimt op, een dag na de overstromingen. En de stad verwacht weer regen die voor vrijdag is voorspeld.

De snelweg waar woensdag de auto's en minibusjes wegstroomden, is weer droog, maar nog steeds afgesloten. Er zijn stukken asfalt losgeslagen en er ligt hier en daar nog veel modder. In de wijken er omheen zijn alleen de laagste straten getroffen: in de ene straat is het chaos, in de volgende is niets aan de hand.

Delen van het stadsdeel Kucukcekmece zijn flink getroffen. Het verdriet van bewoners is hier dat ze geen verzekering hebben voor al hun verdronken spullen. Emine Acar (37): "Het enige wat we kunnen doen, is de onbruikbare spullen naar buiten slepen en hopen dat de gemeente ze vandaag nog op komt halen. Als ze dat niet doen, drijft het morgen misschien wel allemaal door de straten, want er is nog veel meer regen voorspeld.'' Waarom schoonmaken als er nieuwe regen komt? "We willen alles straks goed afsluiten en dan gaan we bij de bovenburen slapen. We hopen dat het dan niet weer al te modderig wordt.''

In een andere getroffen wijk wonen mensen die het minder slecht getroffen hebben. Zij hebben meer geld, hebben een koophuis en een verzekering. Maar het ziet er even triest uit. Modderlijnen op de muren geven aan hoe hoog het water kwam. Burhanettin Yonar (43) wist niet wat hem overkwam: "Het ene moment was het huis nog droog, een half uur later stond het water 2 meter hoog.'' Ze zijn naar boven gerend en hopen nu dat de verzekering snel komt om de schade op te nemen.

Plundering

Donderdag zijn er op verschillende plekken in de stad tientallen mensen gearresteerd wegens plundering van ondergelopen winkels en het openbreken van weggedreven auto's. In een winkel in Kucukcekmece is geen kledingstuk meer schoon. Alles ligt tussen kapotte stellingen half in en half buiten de winkel onder een dikke laag modder.

Een meisje vertelt: ,,Nee, we zijn niet erg arm, maar ook niet rijk. Daarom nemen we deze spullen maar mee: ze zijn niet kapot, alleen vies. Eén keer in de wasmaschine en het is weer schoon. En thuis? "Geen probleem, we wonen op de derde verdieping.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.