Home

Achtergrond

'Invoeren standaard in precisielandbouw lastig'

Het invoeren van een uniforme standaard in precisielandbouw is erg lastig.

Dat komt omdat er een marktleider ontbreekt in de mechanisatiebranche, die een algemeen toegepaste standaard kan invoeren.

Dat zei verkoopdirecteur Guido Mangnus van mechanisatiebedrijf Miedema vandaag op Potato Europe in Emmeloord. "De mechanisatiebedrijven zijn afzonderlijk te klein. Bedrijven hebben vaak hun eigen voorkeur voor een bepaald systeem. We overleggen wel over standaardisatie, maar het wordt erg lastig om dat in te voeren. Als het al lukt, duurt het nog zeker vijf jaar en dan nog zal de standaardisatie niet in alle systemen worden doorgevoerd."

In de precisielandbouw worden nu diverse systemen gebruikt voor het verzamelen en verwerken van informatie en voor de aansturing van het werktuig of de trekker. Dit bemoeilijkt de informatieuitwisseling tussen de diverse systemen.

Jan Nammen Jukema, specialist precisielandbouw bij onderzoeksinstituut PPO-WUR, vindt dat het ontbreken van een standaard de verdere ontwikkeling van de precisielandbouw afremt. "Er wordt veel informatie verzameld, maar die gegevens zijn vaak niet te koppelen. Er is overleg nodig tussen mechanisatiebedrijven, adviseurs, onderzoekers en technologiebedrijven om dit voor elkaar te krijgen."

Jukema denkt dat precisielandbouw veel mogelijkheden biedt. "Uit onderzoek blijkt dat als je gegevens over gewasontwikkeling koppelt aan de spuitmachine, dat je dan 40 tot 60 procent kunt besparen op de hoeveelheid loofdodingsmiddel."

Jukema noemt een aantal andere voordelen. "Door met gps de ruggen aan te frezen, komen de aardappelen midden in de rug te liggen en heb je minder kans op groene aardappelen. Door gps-plaatsbepaling voorkom je overlap op het perceel, waardoor je tijd en brandstof bespaart. Veel boeren zeggen dat de gps-techniek het trekkerrijden veel minder vermoeiend maakt. Het is een veelbelovende techniek. Daarom is standaardisatie in de precisielandbouw hard nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.