Home

Achtergrond

Inulinegehaltes bij cichoreioogst met 18 procent hoog

Hoge inulinegehaltes kenmerken de oogst van cichorei. Dit zegt Rene Schunselaar, woordvoerder van cichoreiverwerker Sensus.

"Het kost de boeren en vooral de loonwerkers dit jaar meer inspanningen om de cichorei uit de grond te krijgen", zegt Schunselaar. "Normaal zorgt de oogst voor geen enkel probleem, maar door de droogte is de grond hard geworden en kunnen wortelpunten achterblijven."

Het inulinegehalte is door de droogte heel hoog. "Normaal hangt het inulinegehalte rond de 16 procent, dit jaar zit deze 2 procent hoger." Schunselaar zegt dat ze het hoge inulinegehalte goed kunnen gebruiken. "De afzetmarkt is goed en de vraag blijft groeien." Desondanks stijgt het areaal ten opzichte van dit jaar maar een klein beetje.

"We willen de boeren een stabiele basis geven. Zo hoeven ze niet elk jaar op de contracten te wachten, maar kunnen ze er vanuit gaan dat ze volgend jaar weer cichorei kunnen telen", zegt Schunselaar. De contractprijs ligt iets onder die van vorig jaar.

Sensus is nu een week bezig met het contracteren van boeren. "Er is een warme belangstelling voor de cichoreiteelt. Het zal dus niet veel moeite kosten om nieuwe telers te vinden."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.