Home

Achtergrond

Inkomens vleeskuikensector positief

Vleeskuikenhouders hebben in het tweede kwartaal van 2009 voor het eerst sinds eind 2007 een positief inkomen behaald.

Dat blijkt uit saldoberekeningen van landbouweconomisch instituut LEI. Een gemiddeld bedrijf met 80.000 vleeskuikens haalde in deze periode een saldo van 42.000 euro. Dat is een stijging met 12.000 ten opzichte van een jaar eerder en dat na aftrek van niet-toegerekende kosten blijft een positief inkomen over.

Lagere voerprijzen

Vleeskuikenhouders hebben het hogere saldo vooral aan de lagere voerprijzen te danken. Voor een gemiddeld bedrijf scheelt dat 30.000 euro op kwartaalbasis. Daar tegenover staan wel lagere opbrengstprijzen en duurdere eendagskuikens.

Het saldo van legbedrijven viel met ruim 67.000 euro in het tweede kwartaal lager uit dan in het eerste kwartaal. Dat is echter nog altijd 70.000 euro hoger dan een jaar eerder. Voor het eerst in jaren is daardoor weer een positief inkomen behaald in het tweede kwartaal. Vorig jaar lag dat saldo nog bijna 7.000 euro onder nul.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.