Home

Achtergrond

Informatie hooligans bereikte korpsleiding niet

De politie wist dat hooligans naar het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland zouden komen.

Maar die informatie is niet doorgegeven aan de korpsleiding en aan de leiding van het district Waterweg Noord. Een commandant wordt verantwoordelijk gehouden voor het gebrekkig optreden van de politie bij de rellen. Dat concludeert een onderzoeksteam van de politie Midden- en West-Brabant. Burgemeester Ahmed Aboutaleb stuurde de resultaten woensdag naar de gemeenteraad. Hij schrijft in zijn brief dat "er voorlopige personele maatregelen worden getroffen''. Deze gelden voor twee commandanten: de algemeen en de operationeel commandant. Welke maatregelen het zijn, is nog onduidelijk.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de informatie door de betrokkenen onvoldoende op waarde is geschat, waardoor onvoldoende politiepersoneel aanwezig was. "Ook signalen vanuit het operationele veld over de aanwezigheid van hooligans vlak voor en tijdens het evenement hebben niet tot een adequate reactie van de algemeen commandant geleid'', zo staat in de brief van korpschef Dick Schouten aan zijn Rotterdamse collega Aad Meijboom.

De commandant overweegt wel ondersteuning van de mobiele eenheid aan te vragen, maar ziet daar uiteindelijk toch van af. Ook stuurt de commandant een gedeelte van de versterking terug. "Op het moment dat de operationele leiding van de regeling door de gebeurtenissen onder druk kwam te staan, viel de aansturing weg.'' Ook blijkt dat C2000, het communicatiesysteem van de hulpverleners, niet optimaal werkte. "Ook is er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk geweest tussen collega's.'' Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de indruk dat de problemen niet met de technische capaciteit van C2000 te maken hebben. Het zou kunnen liggen aan de manier waarop C2000 werd gebruikt.

Vragen

Het onderzoek roept bij Gerrit Van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP de nodige vragen op, bijvoorbeeld over de vergunningverlening. Van de Kamp stelde ook dat onduidelijk blijft of van de inzet van mobiele eenheid is afgezien uit financiële redenen. Die verhalen bereikten de politiebond vorige week uit de achterban. "Over dat punt wordt geen helderheid gegeven.''
Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam vindt dat er nu één persoon geslachtofferd wordt. ,,Dit is de zoveelste rare beweging van de burgemeester en de korpsleiding. Eerst zou het aan de feesten liggen, daarna aan het wettelijk instrumentarium. En nu hebben ze iemand lager in de organisatie gevonden die de schuld krijgt.''

Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam, vindt het schokkend te lezen dat zulke ernstige beoordelingsfouten zijn gemaakt. "Vooral voor de politie zelf is dat schokkend. Agenten hebben die avond en nacht de klappen moeten opvangen. Ze zijn door een hel gegaan'', zei Van Heemst. Hij vindt het daarom begrijpelijk dat op die beoordelingsfouten sancties zijn gevolgd.
Aboutaleb wil vooralsnog niet reageren op het onderzoek. Zijn woordvoerder verwijst naar het raadsdebat van donderdag over de ongeregeldheden, dat om 14.00 uur begint. Ook de leiding van het korps Rotterdam-Rijnmond wil niet reageren. ,,De politiek is donderdag aan zet'', aldus een woordvoerder.

Het feest, anderhalve week geleden, liep door rellen ernstig uit de hand. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven. De burgemeester heeft zijn ouders zijn medeleven betuigd in een persoonlijk gesprek. Aboutaleb kondigde een nieuw "diepgaand en onafhankelijk onderzoek'' naar de ongeregeldheden aan. Wim Deetman, de vroegere burgemeester van Den Haag zal de onderzoekscommissie van het COT (instituut voor veiligheids- en crisismanagement) voorzitten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.