Home

Achtergrond 2 reacties

'Industrie EU profiteert van hoge suikerprijs'

De Europese suikerindustrie profiteert volop van de hoge prijzen op de wereldmarkt.

Ook al ligt de Europese referentieprijs voor suiker veel lager dan de wereldmarktprijs, stelt marktanalist Gorjan Nikolik van de Rabobank.
De Europese Commissie hanteert vanaf 1 oktober dit jaar tot 30 september 2015 een referentieprijs van €404,40 per ton suiker. Als de marktprijs structureel onder dat niveau zakt, kan de Commissie besluiten tot tijdelijke opslag van suiker of een korting opleggen aan de nationale quota.

Maar volgens Nikolik betalen de suikerafnemers in de EU momenteel 60 tot 90 euro per ton méér dan de referentieprijs. "De EU heeft in 2006 het suikerbeleid hervormd. De EU is daardoor veranderd van een grote exporteur in een grote importeur. Inmiddels is 20 tot 25 procent van alle suiker in de EU afkomstig uit een aantal derde landen. Die landen verkopen echter alleen suiker aan Europa als de prijs kan concurreren met die op de wereldmarkt."

Volgens Nikolik is er een groot tekort aan suiker in de wereld. "De belangrijkste oorzaak is dat India twee jaar achter elkaar veel minder heeft geoogst dan gebruikelijk. Brazilië produceert minder suiker dan gedacht door slechte weersomstandigheden." Nikolik heeft begrip voor het verzoek van de Europese industrie aan de Europese Commissie om meer suiker te mogen exporteren. "De EU oogst naar verwachting veel suiker dit jaar. De industrie heeft drie opties voor de surplussuiker die boven het quotum wordt geproduceerd. Het mag worden doorgeschoven naar het volgende seizoen en dan worden verkocht als quotumsuiker. Maar het is maar afwachten of de suikerprijs dan nog zo hoog is. De surplussuiker kan ook worden verkocht als grondstof voor de productie van bioethanol. Maar de ethanolproducenten betalen niet zo veel voor de suiker, gezien de huidige ethanolprijzen."

De derde optie is export naar de wereldmarkt. Maar die hoeveelheid heeft Brussel begrensd op 650.000 ton. Nikolik: "Je krijgt dan de rare situatie dat de EU een overschot heeft, terwijl de wereldmarkt zit te springen om suiker."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boerke

    Brussel zal niet ingrijpen en het overschot hier boven de markt laten hangen. De regeling was bedoeld om ontwikkelingslanden een kans te geven, maar daarmee wordt de landbouw in de EU net zo armlastig gemaakt als die ontwikkelingslanden. Tja de ambtenaren in Brussel kunnen ook niet alles overzien!

  • no-profile-image

    sjeng

    dat is nu vrije wereldhandel

Of registreer je om te kunnen reageren.