Home

Achtergrond

Importstop fruit Rusland niet van de baan

Dat de Russische Federatie Nederland treft met een strengere importeis voor peren, betekent niet dat de dreiging van een importstop van de baan is.

Volgens handelskoepel Frugi Venta is Rusland nog niet tevreden met de Nederlandse aanpak. Perenexporteurs moeten vanaf 1 oktober een safetycertificate toevoegen aan de exportdocumenten. Dat betekent een rapport laten uitvoeren met residucontroles. De maatregel moet niet gezien worden als afzwakking van de dreiging met een importstop.

Volgens Frugi Venta heeft Rusland recent in een brief aan Nederland laten weten niet tevreden te zijn over de maatregelen die Nederland heeft getroffen. Nederland wil hierover in overleg met de Russen. De Nederlandse perensector heeft een plan achter de hand om aan de wens van de Russen tegemoet te komen.

Mogelijk belangwekkender is het nieuwe residubeleid dat de Russen zullen presenteren. De Europese handelskoepel Freshfel heeft een voorlopige lijst ingezien met nieuwe residu-eisen. Dat lijkt haalbaar. "Het gaat om nieuwe eisen en wat versoepelingen. We willen dat eerst afwachten."

Fruitexporteur Timmermans uit Veen is niet direct bezorgd over de gevolgen. "We hebben als sector ingespeeld op de residu-eisen. Het zal afhangen met welke residu-eisen Rusland komt. Daar is geen pijl op te trekken." Nederland is niet het enige land met extra eisen. Voor Duitse appels, Poolse aardbeien, tomaten en kersen zijn ook certificaten verplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.