Home

Achtergrond 190 x bekeken

IGC rekent op kleiner areaal voor tarwe in VS

De Amerikaanse graantelers zaaien dit jaar minder tarwe als gevolg van de lagere tarweprijzen.

Dat verwacht de International Grains Council (IGC). Het internationale marktbureau voor de graansector voorziet dat aan het einde van dit seizoen 2009/2010 de wereldwijde tarwevoorraad groeit naar 185 miljoen ton omdat er vooral op het noordelijk halfrond veel tarwe is geoogst.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw onderschrijft de verwachting van de IGC dat het tarweareaal in de Verenigde Staten in het komende seizoen krimpt. "Telers in de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk meer mais en oliehoudende zaden zaaien, zoals sojabonen", verwacht hij.

Ook in de Europese Unie (EU) wordt een daling van het tarweareaal verwacht. Maar de woordvoerder van het productschap Akkerbouw stelt dat akkerbouwers in de Europese Unie weinig alternatieven hebben. "Het is bij alle akkerbouwproducten kommer en kwel. Behalve bij de bieten, maar de suikerproductie is gequoteerd waardoor areaaluitbreiding in dit gewas niet mogelijk is."

De woordvoerder verwacht in de Europese Unie een verschuiving van de graanteelt naar de productie van oliehoudende zaden. "De sojainvoer vanuit de Verenigde Staten heeft last van de EU-regels voor genetisch veranderde producten. Je ziet dat de noteringen op de termijnmarkten voor oliehoudende zaden minder hard zijn gedaald dan de noteringen voor graan. Telers in de Europese Unie zullen meer overstappen op soja, koolzaad en zonnebloemen. Dat zijn ook relatief goedkope teelten."

De gestremde sojainvoer uit de Verenigde Staten kan de productie van bioethanol uit graan in de Europese Unie stimuleren, meent de woordvoerder van het productschap. "De ethanolfabrieken produceren uit iedere 100 kilo graan 35 kilo aan hoogwaardig bijproduct, dat in veevoer kan dienen als sojavervanger. Als ze voor dat bijproduct een aardige prijs krijgen, geeft dat de ethanolfabrieken een extra stimulans", verklaart hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.