Home

Achtergrond 155 x bekeken

Hulp voor gemeenten in strijd tegen armoede

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat gemeenten helpen meer aan armoedebestrijding te doen.

Ze wil zo snel mogelijk een stimuleringspremie instellen voor lokale overheden die het goed doen, zoals de ChristenUnie heeft voorgesteld. De bedoeling is volgens haar woordvoerster om komend voorjaar al te beginnen met de eerste prijsuitreiking. Ook kijkt de staatssecretaris naar het idee van de PvdA om een taskforce in te stellen met deskundigen op het gebied van armoede, die de gemeenten kan ondersteunen. Dat zegde de PvdA-bewindsvrouw woensdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

CDA, PvdA en ChristenUnie zeiden eerder deze week dat het Rijk meer de regie moet nemen in de armoedebestrijding. Volgens de regeringspartijen en VVD benutten te veel gemeenten de budgetten onvoldoende om kinderen die opgroeien in armoede, bijvoorbeeld aan sport te laten doen of muziekles te laten volgen.

Klijnsma wilde niet zover gaan als haar partijgenoot, PvdA-Kamerlid Hans Spekman, en zijn collega Hein Pieper van het CDA. Zij pleitten ervoor gemeenten die het laten afweten, te straffen door te korten op hun budgetten. De staatssecretaris benadrukte dat het aan de gemeenteraden en plaatselijke instellingen is om slecht lokaal beleid aan te pakken. "Maar als ik signalen heb dat ik denk: dit kan wel een onsje enthousiaster, zal ik dat niet onder stoelen of banken steken'', zei Klijnsma. Ze wil gemeenten vooral op een positieve manier stimuleren door te laten zien hoe het beter kan.

Convenant

Ruim de helft van de gemeenten heeft met het Rijk een convenant gesloten om mee te werken aan de kabinetsdoelstelling om het aantal kinderen dat door armoede niet aan sport of cultuur kan doen, te halveren. Dat vinden de regeringspartijen te weinig.

De staatssecretaris stelde dat gemeenten die geen convenant hebben gesloten, niet per se niks aan armoedebestrijding doen. Op verzoek van de Kamer zet ze de prestaties van lokale overheden op een rijtje. VVD-Kamerlid Cees Meeuwis: "Als kind ga je niet over waar je woont. Het mag niet zo zijn dat je buiten de boot valt, omdat jouw gemeente net geen convenant heeft gesloten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.