Home

Achtergrond 1 reactie

Hoofdpunten begroting LNV

Minister Gerda Verburg (LNV) borduurt in haar plannen voor 2010 verder op de eerder gekozen duurzame koers.

Ze wil een voedselproductie waarbij oog is voor de gevolgen voor mens, dier en klimaat, en trekt daar 386 miljoen euro voor uit. Als het aan Verburg ligt wordt Nederland een gidsland op het gebied van duurzaam geproduceerd voedsel. In die opzet past ook de 6 miljoen euro die is gereserveerd om te proberen duurzame plantaardige alternatieven te vinden voor dierlijke producten. Veehouders worden gestimuleerd om dier- en milieuvriendelijker te produceren. Voor duurzame stallen is 20 miljoen euro beschikbaar.

Voor vissers die in 2010 willen meedoen aan proeven om duurzamer te werken, ligt 5,5 miljioen euro klaar en voor glastuinders die ook energie gaan opwekken in hun kassen, is er ruim 4 miljoen. Ook komt er voor tuinders nu spoedig een garantiefonds voor boringen naar aardwarmte.

De minister tast tevens flink in de beurs om Nederland een plaatsje in de top vijf (wereldwijd) te kunnen laten houden op het gebied van kennis en innovatie. Verburg trekt daar 990 miljoen euro voor uit. Voor investeringen in groen (natuur, landschap en platteland) heeft ze ruim 760 miljoen over.

Andere opmerkelijke punten:
- Wel of niet genetisch gemodificeerde organismen toelaten? Die vraag komt in 2010 aan de orde, onder meer omdat de Europese Unie de knoop moet doorhakken. Het kabinet komt eind 2009 met een visie op de sociaaleconomische gevolgen ervan.
- In 2015 moet de voedselverspilling 20 procent zijn afgenomen. Er komt een campagne tegen voedselverspilling. Volgens schattingen wordt nu jaarlijks voor 1,6 miljard euro weggegooid.
- Het platform verduurzaming voedsel richt zich op vergroting van het aanbod voor marktgerichte, duurzame producten. In de keten worden meer afspraken gemaakt om meer duurzame groenten, fruit, vlees en vis om te zetten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mari van Genugten

    Wat een berg gemiste kansen voor het ministerie van landbouw. Ik had graag beleid gezien waarmee onze boeren hun inkomen en concurentiepositie kunnen verbeteren waardoor er nog een volgende generatie komt die misschien "duurzaam" wil/kan produceren. Met dit beleid hebben we over 20 jaar geen boeren meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.