Home

Achtergrond

Hogere kosten door Q-koorts

De bestrijding van Q-koorts jaagt geiten- en schapenhouders op kosten.

Vooral de extra maatregelen voor opslag en verwerking van mest kunnen aardig in de prijzen lopen. Daarnaast zijn kosten gemoeid met de verplichte controle van de tankmelk en de vaccinatie. LNV-minister Gerda Verburg heeft het LEI gevraagd de bedrijfseconomische gevolgen door te rekenen, schrijft zij aan de Kamer.

Over wie de kosten draagt, de overheid of de sector, wordt nog onderhandeld. Volgens een woordvoerster van LNV moet dit voor 1 januari duidelijk zijn. Volgens Jan van Lokven (LTO) gaat het "best om grote bedragen". Voor LTO staat voorop dat er geen bedrijf aan onderdoor mag gaan.

Vanaf donderdag zijn alle houders met vijftig of meer melkgeiten of -schapen verplicht hun tankmelk te laten controleren. Elke twee maanden wordt een monster genomen. Besmet verklaarde bedrijven mogen tot 30 dagen na de lammerperiode niet worden uitgemest. Daarna moet de mest 90 dagen afgedekt worden bewaard op het bedrijf. Pas na deze 120 dagen mag de mest het land op. Besmette bedrijven mogen alleen dieren afvoeren naar de slacht; wel mogen dieren jonger dan vier weken naar een mestbedrijf. Besmette bedrijven kennen een vaccinatieplicht en bezoekersverbod. Pas als de tankmelkuitslagen een jaar lang negatief zijn, is het bedrijf weer 'vrij'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.