Home

Achtergrond 309 x bekeken

Hogere kosten door Q-koorts

De bestrijding van Q­koorts jaagt geiten- en schapen­houders op kosten.

Vooral de ex­tra maatregelen voor opslag en verwerking van mest kunnen aar­dig in de prijzen lopen. Daarnaast zijn kosten gemoeid met de verplichte controle van de tankmelk en de vaccinatie. LNV­minister Gerda Verburg heeft het LEI gevraagd de bedrijfseconomi­sche gevolgen door te rekenen, schrijft zij aan de Kamer.

Over wie de kosten draagt, de overheid of de sector, wordt nog onderhandeld. Volgens een woordvoerster van LNV moet dit voor 1 januari duidelijk zijn. Vol­gens Jan van Lokven (LTO) gaat het ”best om grote bedragen”. Voor LTO staat voorop dat er geen bedrijf aan onderdoor mag gaan.

Vanaf donderdag zijn alle hou­ders met vijftig of meer melkgei­ten of -schapen verplicht hun tankmelk te laten controleren. Elke twee maanden wordt een monster genomen. Besmet verklaarde bedrijven mogen tot 30 dagen na de lammer­periode niet worden uitgemest. Daarna moet de mest 90 dagen af­gedekt worden bewaard op het bedrijf. Pas na deze 120 dagen mag de mest het land op.Besmette bedrijven mogen al­leen dieren afvoeren naar de slacht; wel mogen dieren jonger dan vier weken naar een mestbe­drijf. Besmette bedrijven kennen een vaccinatieplicht en bezoe­kersverbod. Pas als de tankmelk­uitslagen een jaar lang negatief zijn, is het bedrijf weer ’vrij’.

In 2010 is vaccinatie verplicht voor houders met vijftig of meer melkschapen of -geiten en rond­trekkende kuddes, kinder- en zorgboerderijen. LNV heeft 1,5 miljoen vaccindoses besteld. De vaccins kosten 3,3 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.