Home

Achtergrond

Hoge kwaliteit grondstof aan begin suikerbietencampagne

De suikerbietencampagne 2009/2010 begint op een hoog kwaliteitsniveau.

Dat vertelt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "De eerste partijen suikerbieten die we hebben binnenkregen, vallen op door het hoge suikergehalte van ruim 17 procent", legt Sikken op de eerste campagnedag uit.

De fabrieken in Dinteloord en Hoogkerk zijn gisteren opgestart. Binnen enkele dagen draaien ze op volle capaciteit. Ze verwerken dan beide dagelijks 20.000 ton suikerbieten tot 3.500 ton suiker. "We beginnen vroeg en dan meteen met zulke gehaltes. Dan hebben we mooie grondstof. Ik verwacht bovendien een laag tarrapercentage."

Vorig jaar begon de campagne op 11 september. De suikergehaltes lagen toen rond de 16 procent. "En vorig jaar was al een absolute topper. De opbrengstverwachting is dit jaar met 12,9 ton suiker per hectare buitengewoon hoog. Dit is een kwart meer dan eind jaren 90. Ons doel, 15 ton in 2015, komt zo steeds dichterbij. Sommige telers, op de beste gronden, halen dat nu al. Dat worden er steeds meer."
Sikken plaatst daarbij wel de kanttekening dat sommige belangrijke factoren, zoals de weersomstandigheden, onvoorspelbaar zijn. "Zaken als rassenverbetering, ziektebestrijding en adequaat reageren van telers niet. Die worden steeds verbeterd", verklaart hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.