Home

Achtergrond

Hoge hectareopbrengsten oogst vezelhennep

8 ton hennep per hectare met uitschieters van 10 tot 11 ton.

Dat zijn cijfers die door Mark Reinders, adjunct-directeur van hennepverwerker HempFlax, genoemd worden met betrekking tot de oogst van 2009. "Er moet nog ongeveer 60 hectare geoogst worden", zegt Reinders. In totaal oogstte het bedrijf de afgelopen weken 800 hectare hennep.

De adjunct-directeur zegt dat de opbrengsten door de warme periodes van dit jaar heel goed zijn. "Door de hoge opbrengsten komt er meer hennepstro binnen dan we verwacht hadden." Wat dat voor gevolgen heeft op het areaal van volgend jaar weet Reinders nog niet. "Maar ik hoop minstens hetzelfde aantal hectares te hebben als dit jaar. Of het er meer worden ligt aan de markt."

Definitieve uitspraken over het areaal voor 2010 doet adjunct-directeur Reinders pas in november. Naast hennep verwerkt HempFlax nu ook brandnetels. "Dat doen we voor Brennels. Vorig jaar vroegen ze of we brandnetels konden verwerken. De proef daarmee ging goed.” Dit jaar verwerkt HempFlax al de brandnetels van Brennels. “Dat wil zeggen we halen de bast van het hout."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.